Svitanje

Bane i Laza su stigli kući posle jednomesečnog boravka u Engleskoj. Ja, k’o na iglama sedim i buljim u telefon, sve čekajući da me neko od njih pozove, pa da zajednički sumiramo utiske i pogledam šta su sa puta doneli. Naravno, mislim na ploče. Eh, nekada je i to slatko iščekivanje imalo smisla – kao da ideš na ljubavni sastanak, sav se treseš od uzbuđenja.

Šta da kažem, posle poziva, poleteo sam kao ptica. Nagađao sam šta su i koliko mogli da donesu, u mislima prelistavao njihove kolekcije tražeći rupe u njima koje su, sada, možda popunjene.

Stignem kod njih, izljubimo se kao što je to red i običaj, a ja sve pogledom nestrpljivo tražim gomilu. Bane je to primetio, pa mi reče:

– Pusti ploče, neće nigde da pobegnu. Gledali smo koncert Grateful Deada!

Tu se ja blago zabezeknem. Otkud oni na njihovom koncertu, nisu baš često dolazili u Evropu, slabo se to ovde slušalo…

A onda mi ispričaju šašavu priču: vrate se jednog dana u stan u kome su odseli, puste televizor i ulete u direktan prenos nekog od velikih rok festivala koji se tamo odvijali tokom leta. Na scenu izađe Grateful Dead, krene da svira i oni se zalepe za prenos. Posle par sati ogladne, sednu da klopaju, pa se posle klope vrate svirci. I uhvati ih dremka, pa zaspaše. Kada su se probudili, imali su šta da vide: grupa je i dalje svirala. Disappointed smile

Iz ove anegdote, pored nenormalne dužine nastupa jednog benda na koncertu od nekoliko sati, ostala mi je u sećanju i Banetova opaska da imaju jednu žensku koja opako peva.

Do ženske koja opako peva stigao sam za neku godinu, preko današnje pesme. Donna Jean Godshaux je ostala jedina žena koja je bila punopravni član benda u ovom, tipično muškom društvu.

Sunrise” je čudna pesma čije značenje nikada nisam uspeo da rastumačim, a nalazi se na jednom od najslabijih albuma ove velike grupe, Terrapin Station (1977). Na oficijelnim stranicama grupe tvrde da postoje dve moguće priče o inspiraciji za ovu pesmu: jedna, da je to pesma o indijanskom šamanu po imenu Rolling Thunder koji izvodi neku od ceremonija, a druga da je to posveta u znak sećanja na preminulog roudija grupe.

Pravu istinu samo Donna zna.

Komentari su onemogućeni.