Izloženost dela ne plaća račune

Pitaću vas otvoreno: spadate li u one koji fotogrrafe i fotografiju uzimaju zdravo za gotovo? Takvima je posvećena ova dramska minijatura.

Kad kreneš da gledaš ovaj video, prvo se, kao, nasmeješ, pa onda ukapiraš da nije smešno, pa razmisliš tri sekunde (ne treba više) i utvrdiš kako ničeg smešnog nije ni bilo, a onda te negde usput saleti spoznaja da samo kreten može da očekuje da je posao profesionalnog fotografa lak.

Obaška: postoji ona univerzalna uzrečica “da je bavljenje [delatnošću XYZ] lako, svako bi se time bavio”. Oblast fotografije je pokazala da je ta uzrečica pala u vodu: svako se “bavi” fotografijom, misleći da je lako, a jedini pravi rezultat te masovnosti se ogleda u generisanju nepreglednih epsabajta digitalnog smeća.

Vrhunska fotografija je i dalje vrhunska, i dalje teško dostižna, i dalje predmet posvećenosti, a ne tehnike. A da li je fotografija nastala kao umetnički rad, kao sredstvo dokumentarne priče, kao prosti zapis nekog dešavanja ili nekakav lični iskaz, nije važno. Sadržaj ne opredeljuje konačnu ocenu o fotografiji: to je samo posledica.

 

(Tnx Tibi via FB)