Рибе за по једном

Постоје бендови у категорији једнократних чуда. Зоћа је недавно поменуо Зигера и Еванса, а дало би их се наватати да напунимо довољно шпилова да ређамо пасијанс на десет столова. Овог пута сам се сетио једне друге појаве – бендова који су направили по хит, мимо своје серије и стила, тако што су довукли понеку младу певаљку. Коју је после појео мрак.

Пре свега, покојни Неша Лептир као изузетак – човек који је то урадио двапут:

Ово друго му некако и не дође на овај списак, јер није ни певаљка, него довео глумицу да му пева, песму није написао него превео са руског, а и рибизлу смо знали и пре и после:

Други, ал’ хронолошки можда први (слабо је памћење, крхко је знање) је Бајага са неком Сузаном. Нажалост, не могу да нађем првобитни (енгр: оригинални) снимак из времена кад је предавао позитивну географију, а који су радили легендарни Борис и Туцко (или их је неко добро опонашао, те снимак не би био нарочито оригиналан), него ето само ова разгледница.

Трећи ће бити Прљаво казалиште, из времена док су још били прљави (али бар чисти рокери)… овде се једнократна рибица ужелела сладоледа (опет само разгледница, видео неће да се нађе).

Напола ван конкуренције је Алиса са, веровали или не, Лепом Бреном.

Да ли се ово рачуна у ову рубрику? И да и не – Брена јесте певаљка, и ово јој је једини (мени познат, а не пратим баш) излет у колико-толико рокерске воде. По причи коју сам чуо, на снимање је упала осмозом, доцурила из суседне сале, свидело јој се и предложила дует. И спада у једнократна чуда, јер нит је Алиса неки бенд (чуо сам их на неком живом снимку, и нису одвалили ни четири акорда а већ су се распонтанисали), нит је Брена икад успела да звучи као да јој се баш свиђа да пева то што пева, као овде. Чак су ово двоје успели да ми опет покрену два три жмарца (жмарка? хммм… како беше једнина од жмарци?).

У чему је суштина овог пасијанса са тако мало карата? У неотвореним будућностима. Свако од учесника на овим снимцима је ту отворио себи шансу да одсад ради нешто друго, да крене неким другим правцем… и ништа од тога. Нити су те даме икад снимиле још нешто (а да допре до мене), нити су ти бендови икад поново урадили овако нешто. А можда је штета.

2 komentara na temu “Рибе за по једном”

  1. Bajagina razglednica je pogresna, ista je kao i Prljavo kazaliste.

  2. Жив човек греши, мртав магарац никад, рекла би моја мати…

    Исправио, хвала на оштром оку. Ипак ово није на папиру, и да се исправити и кад је већ објављено. Нажалост, ни из другог пута нема писма, само разгледнице. Ова што сам нашао је тек нешто мало шаренија од оне коју сам (мислио да сам) ставио први пут.

Komentari su onemogućeni.