Raj i pakao

Iako naslov posta sugeriše večitu klackalicu u našim glavama, onu na koju najveći umovi kroz istoriju potrošiše grdno vreme i energiju a ne spoznadoše odgovor, nećemo se danas time baviti. To je tema za ozbiljne diskusije na nekim drugim mestima. Mene ovaj naslov asocira ne nešto drugo: na prvu ploču koju je kupio moj mlađi brat. Kasnije se osmelio da kupi još par komada, a onda je odlučio da muziku i kupovine ploča prepusti meni – novci se mogu pametnije potrošiti. Who me?

Njegova ploča je i danas kod mene. Retko je potežem iako je odlična. Promenila se moda. A i ja sam se promenio.

Krajem 1973. godine izašao je šesti po redu album grupe Yes, Tales from Topographic Oceans. Meni je bio potpuno sranje, imajući u vidu prethodne albume. Dosadno i bez sadržaja, još jedan od primera kako preterana ambicija može da upropasti dobru ideju. I dobar deo kritike je popljuvao ploču, kao i vidno nezadovoljni Rick Wakeman. Dao je otkaz bendu.

Jon Anderson se dao u poteru za novim klavijaturistom, a štampa se zabavljala licitiranjem kandidata za upražnjeno mesto. Između ostalih, pozvali su i Vangelisa na probe. Kako je teklo upoznavanje Vangelisa i Andersona, obavezno pogledajte ovde, slatko ćete se nasmejati!

Vangelis nije dobio posao u grupi Yes, ali se rodilo zanimljivo prijateljstvo.

Muzika sa Vangelisovog albuma Heaven And Hell (1975) iskorišćena je kao glavna tema za TV seriju Cosmos Carla Sagana. Pesma “So Long Ago, So Clear“, koju danas sušamo, bila je prva njegova kolaboracija sa Andersonom.

Pravi muzički dragulj! Muzika iz Raja, barem kako je ja zamišljam.

Sve je u ovoj pesmi na mestu: prekrasna melodija, fantastično pevanje, idealistički tekst, kao i raskošan aranžman koji sve vreme pluta između naglašene liričnosti i drame.

Ovo je bio samo uvod u njihovu buduću saradnju koja je rezultirala sa nekoliko zajedničkih albuma i gomilom singlova od kojih su neki bili minorni hitovi.

Na žalost, ni jedna od tih pesma nije bila ni blizu ove. I don't know smile

PS. Nabasao sam i na ranu verziju pesme, pa se može jasno čuti koliko je Vangelis finih detalja spakovao u finalni miks. Velemajstor! Thumbs up