Ratna

Kroz celu našu istoriju ovde se vazda ratovalo, pa mu to dođe kao uobičajeno stanje svakih nekoliko desetina godina. Čak je i mene potkačilo, ni krivog, ni dužnog. Kao da ljudi ne znaju da iz toga ne može da proizađe ništa pametno, ali bolje da ne govorimo o tome.

Uprkos nesumnjivo bogatoj ratničkoj tradiciji, malo šta od te tematike se uglazbilo na ovim prostorima. A i ono što je napisano nije se baš odomaćilo u narodu. Ako, bolje je što je tako.

Kada naletim na pesme sa ratnom tematikom, obično ih preskačem. Šta o tome ima da se peva kada iza svake bitke ostane razaranje, nesreća & smrt, ma ko u njoj pobedio.

I ma koliko izbegavao takve pesme, ova mi postade jedna od omiljenih. Valjda se skockao dobar tekst i izvođački majstorluk na jednom mestu.

Gostujući svojevremeno u jednoj od televizijskih emisija koje je vodio Elvis Costello, Elton John se nadugačko & naširoko raspričao o specifičnom stilu sviranja klavira pomalo zaboravljenog & zapostavljenog, legendarnog Leona Russella. Za znalce, Russell nikada nije razočarao svoju publiku – pritisnut teretom godina & promenom muzičke mode, sklonio se sa velikih pozornica u male klubove i barove. Elton, poznat kao čovek koji beskrajno voli svoje prijatelje i zbog njih je spreman na velikodušne gestove, rešio je da malo podmaže stvari.

The Union (2010) - ležerni rad dvojice velemajstoraNiko nije očekivao da će izdati zajednički album sa čak petnaest pesama kako bi Russellu pomogao da oživi posrnulu karijeru. The Union (2010) je poprilično demode ploča koja priziva duh prohujalih vremena, istančana u svakom detalju. Zameram joj samo što je predugačka za slušanje, pa se ponekad izgubi koncentracija. Znameniti producent & veliki autor T-Bone Burnett, trenutno najveći majstor za produkciju akustičnog zvuka, savršeno je spakovao zvučnu sliku dozvoljavajući muzičarima da se razmahnu za svojim akustičnim klavirima. I upravo  u toj filigranskoj međuigri dvojice velemajstora leži najveća vrlina albuma The Union; pri slušanju se stiče utisak da su muzičari seli i odsvirali album u jednom potezu.

Pesma “Gone to Shiloh” se momentalno zalepila za mene, verovatno zato što na njoj gostuje i Neil Young. Već na prvo slušanje sam imao utisak da je Elton pesmu odavno napisao i samo je čekao dobar povod da je sa nekim snimi jer potpuno odudara od njegovog tradicionalnog repertoara. Po običaju, Bernie Taupin je priložio sjajan tekst koji se bavi jednom od najznačajnijih bitaka u Američkom građanskom ratu, pa ko voli istorijske teme, može detaljnije da se pozabavi ovim interesantnim štivom.

– * –

Leon Russell je početkom ovog meseca objavio svoj novi allbum Life Journey, koji se uveliko krčka u mojoj muzičkoj kuhinji. A kada se skrčka, zna se, eto novog priloga… Hot smile