СФ иза кулиса, завиривање треће.

Да видимо, досад смо имали једно укидање цивилизације јер је посада отишла на одмор, једно препуштање злочинцима на управљање јер нико није закрпио рупу у систему… шта је следеће? Пауза за рекламе!

Рат и мир

И напокон би тако да баш нико не мора да умре, осим ако баш хоће, или се да наговорити. То је јако отежало ратовање, и све већи и већи део свачијег државног буџета је бивао издвојен за психолошка дејства уперена на сопствени народ: dulce et decorum est више није било довољно убедљиво.

Ова продаја је почивала на два елемента. Један је био да се романтизује лик војника као јуначког бранитеља бла бла бла. То није било нарочито тешко; то се ради још од Хомера. Други је био суптилнији: убедити људе да је сваки појединачни живот у суштини безвредан – ваш, а и оних које би требало да једном побијете.

Тежак задатак, али му је рекламологија, више од миленијума након Медисонове авеније, дорасла у лику генија по имену Мени О’Мели. Потка је била суптилна, и тешко би је схватио ко није већ живео вековима, али кад се са ње ољушти Менијев несхватљиви хумор и подилажење суптилним ужицима, који до тридесетог века нису ни име имали, своди се на ово:

Пре хиљаду година, заводили су људе у војску паролом “буди све што можеш”. Али ви сте већ били све што можете. Једино што нисте пробали је да не будете.

И сви остали су у истом сосу, убеђивао их је О’Мели. Док частите себе драгоценим даром непостојања, частите и бројне друге.

Нама је тешко да то схватимо, али и њима би исто било тешко да схвате нас и како разбацујемо своје године на то немилосрдно стицање и арчење.

Ратови су се водили у Долини смрти, примитивним ручним оружјем, а Сједињене Државе су се добро обогатиле изнајмљујући долину, док се нису неумитно уплеле у низ ратова за долину. Током једног од њих је и О’Мели лично коначно погинуо, у јуришу на фалангу копљаника, витлајући само сломљеним мачем. Његове чувене последње речи су биле “Е, јебига”.

Долина смрти се коначно нашла у рукама Бертелсманове корпорације, која је потом завладала и светом. У то доба је Менијева реклама већ била тако ефикасна да нико није марио. Сви су били у униформи, постројени да ураде свој део за Бертелсманову.

Чак и рекламолози. Чак и висока управа Бертелсманове.

Одржан је међународни референдум, користећи нешто што се не да разликовати од телепатије, где су се сви сложили да се планета преименује у Долину смрти, а уочи новог века, 3000. Н.Е. навалише једни на друге.

Тако је О’Мелијева кампања постигла крајњу победу: свет је потрошио себе.