Mi smo detektivi

Kako vreme prolazi, ovo pisanje postaje sve zabavnije. Barem meni. Odvuče me na potpuno neočekivana mesta, probudi mi sećanja & oživi asocijacije na neko vreme koje je bilo sasvim drugačije od današnjeg. Bilo je manje svakodnevnih senzacija & više zabave, a ženske se nisu muvale u četovima, na Fejsu ili slanjem SMS poruka.

Danas sam zalutao na sam početak veselih osamdesetih. Gledao sam dokumentarac u kome Martin Ware (Human Legue, Heaven 17) objašnjava kako su radili produkciju u to vreme i dobijali čudesne zvuke iz modularnih sintisajzera. Jer, polifonih nije bilo, tek su počeli da se pojavljuju.

Bili su opsednuti tehnologijom kao i mi danas, samo malo drugačije. I primitivnije, jer nije bilo semplovanja – lepile su se magnetofonske trake da bi se dobili specijalni efekti. Smile with tongue out

Pojavio se MTV, pazilo se na izgled – duge kose su postale stilizovane i farbale se u sve moguće boje, a zvuk ritam sekcije koja je ostavljala utisak “plastičnosti” predstavljao je opšte mesto i nepogrešivo je govorio o vremenu u kome je ta muzika nastajala.

Elektro pop je bio muzika za igru. Dominirali su izvođači prijatni za oči & lagani za varenje, pa niko nije ni obraćao pažnju šta pevaju. Neki od njih su i kroz tu muziku znali da ispričaju priču.

Thompson Twins - Quick Step & Side Kick (1983)Thompson Twins su već bili veterani. Osnovani 1977. godine, prošli su kroz razne inkarnacije, da bi svoju veštinu pisanja zanimljivih pesama koje se pamte kapitalizovali u prvoj polovini osamdesetih. Ako je album Quick Step & Side Kick (1983) bio iznenađujuće dobar, sledeća dva, Into the Gap (1984) & Here’s to Future Days (1985) su samo potvrdila da uspeh nije bio slučajan. Iako su ih ozbiljne muzičke novine povremeno pljuckale i lepile im etiketu kiča, to im nije smetalo da sa nekoliko singlova dospeju u sam vrh engleske top liste.

We Are Detective” jedan od tih singlova. Uobičajena priča o detektivskom poslu zapakovana u neuobičajeno muzičko ruho, sa sve sviranjem na testeri u spotu. Moralo je da upali! Just kidding

– * –

Gledam svoje fotografije iz tog vremena. Ćerka mi kaže da imam smešnu frizuru, a sin da ličim na junaka komičnog stripa.

Misle da oni nikada neće ostariti. I don't know smile

1 komentar na temu “Mi smo detektivi”

  1. Чекам да наиђу неки да им треба неко ко уме да свира на електричној тестери, увежбао само.

    Разлика је иста као и код гитаре…

Komentari su onemogućeni.