Čovek koji je prodao svet

Obrade tuđih pesma su sasvim uobičajena stvar u muzici. Često se dešavalo da su bile bolje od originalnih snimaka. Pa su tako nastavljale da žive svoj novi život.

Neuobičajeno je da originalni autor uzme veliko učešće u reinkarnaciji sopstvene pesme.

Posle jednog od svojih koncerata, David Bowie, u to vreme u Ziggy Stardust fazi svoje Lulukarijere se našao sa pevačicom Lulu. Stariji čitaoci ovog bloga znaju da je ona bila jedna od engleskih ženskih muzičkih mega zvezda iz šezdesetih. Bowie je bio jasan i konkretan. Želeo je da nešto snime zajedno jer ju je smatrao vrhunskom pevačicom.

Za par dana Bowie je došao, strpao Lulu u studio & naterao je da puši k’o smuk kako bi joj glas zvučao onako kako je zamislio. Doveo je i svoj prateći bend na čelu sa gitaristom Mickom Ronsonom. Smislio je novi rif za pesmu The Man Who Sold The World, svirao saksofon, gitaru, otpevao prateće vokale i sve to isproducirao.

Singl je bio odličan, nije bilo tako dobre verzije sve do Nirvanine, dvadesetak godina kasnije.

– * –

Mnogo godina kasnije, sedeo sam kod Čede Fancya, koji mi je pokazivao komplet Bowievih luksuzno opremljenih, remasterizovanoh diskova, upravo pristiglih iz Engleske. Raspredali smo razne priče oko toga, a ja sam u jednom trenutku pomenuo da imam singl sa današnjom pesmom.

Oči su mu čudno zasijale, nije mogao da veruje.

Prvom prilikom, singl se preselio u Beograd i dospeo u ruke pravog posvećenika, kakav je Čeda. Znam da je od tada na sigurnom.