Hvala ti, ljubavi moja

If the sun refused to shine,
I would still be loving you.
When mountains crumble to the sea,
there will still be you and me.

Ovo su stihovi na koje je svaka žena slaba, a suze krenu da teku potocima. Radosnice. 🙂

Posle početnog emotivnog udara sledi klasična tvrdnja kojom se svakom poštenom muškarcu razbije glava: “Kako on voli svoju ženu, a ne kao ti!” 🙂

Bolje je da me, u tom trenutku, udari kamenom! 🙂

Slušam ovih dana reizdanja prva tri albuma Zeppelina. Ništa nije spektakularno novo, Page je, kao i obično, uradio filigranski posao. Uz svaki album ide i bonus disk sa alternativnim verzijama pesma ili različitim miksevima koje na interesantan način pokazuju kako su neke od njihovih velikih pesama nastajale. Prava poslastica je bonus uz prvi album – snimak koncerta iz pariške Olimpije 1969. godine. Tu energiju i raspomamljenost na pozornici nemoguće je prepričati.

Dobro pamtim to vreme. Ako je prvi album Zeppelina bio toliko grub & silovit da je Led Zeppelin II (1969)slušaoca ostavljao bez daha, usputno potpuno redefinišući sve obrasce tadašnje rok muzike, drugi je bio prekrasan nastavak. Ubitačni pohod na čula kretao je sa monster rifom Whole Lotta Love, a završavao se, potpuno neočekivano, nežnom Thank You.

Svedoci govore da je Page na silu naterao Planta da napiše tekst za Thank You. Što ovome, u to vreme do ušiju zaljubljenom, nije teško palo. Sve se lepo uklopilo, a ima i zanimljivih detalja. Kada se nabace sluške i obrati pažnja, na momente se čuje i Page kako peva prateće vokale. Očigledno je da je bend voleo ovu pesmu jer je bila na repertoaru tokom čitave karijere (i posle). Oni koji su ih gledali uživo tvrde da je John Paul Jones tokom pesme ludovao na svom Hammondu, a Page svirao egzibicionističke solo deonice na akustičnoj gitari, što je retko činio.

Sa Moureen, kojoj je posvećena ova pesma, Plant se razveo početkom osamdesetih. Najmlađeg sina rodila mu je njena sestra, nekoliko godina kasnije!

Priupitao bih nešto one plačljive žene sa početka teksta, al’ bolje je da ćutim. 🙂