Polifono pevanje… iz jednog grla

Da, dobro ste pročitali: postoji tehnika pevanja koja omogućuje pevaču da kontroliše dva različita glasa. Izvežbani pevač može u potpunosti da kontroliše dve skale u istom trenutku. To nam demonstrira Anna-Maria Hefele, koja je poznata nemačkoj publici po ovoj tehnici pevanja (sajt je samo na nemačkom, što mi sugeriše da se nešto ne trca da se za nju zna van te zemlje).

Poželjno je da za slušanje ovog klipa, kao i muzike na sajtu (link je dole), koristite slušalice.

Primere pevanja ovom tehnikom možete čuti na sajtu umetnice, ako kliknete na džuboks “Musik” na desnoj strani ili ispratite video-zapise sa Cevke koji se nalaze u nastavku stranice. Preporučujem da poslušate i pogledate pažljivo.

Stvar je postala popularna na vebu u poslednjih nekoliko dana. Ako niste već čuli za ovu pevačicu i tu muziku, čućete sigurno opet, uskoro.

Što se mene tiče, ovo nije prvi put da čujem ovu tehniku pevanja. Prvi put sam, poodavno, čuo pevačku grupu Huun-Huur-Tu, koju sačinjavaju pripadnici naroda Tuva, sa rusko-mongolske granice, gde ovakvo pevanje čini deo narodne tradicije. Huun-Huur-Tu su se malo dali u biznis prodaje etno-fazona po svetu, pa su bili i na festivalu muzike Ring Ring u Beogradu pre koju godinu.

1 komentar na temu “Polifono pevanje… iz jednog grla”

  1. “Huun-Huur-Tu” mi je oma pao na pamet posle prve sekunde slušanja ove pevačice, nisam znao da oni pevaju polifono.

Komentari su onemogućeni.