Dodaj mi so

Sedi tako porodica za večerom: idila, reklo bi se. A onda je nekome pijuknulo sokoćalo. A onda je ćale popizdio. Srećom, svoj bes je kanalisao u ilustraciju.

Zajebavate li i vi svoju porodicu, rođake, prijatelje i kolege tako što svoju pažnju dajete svom digitalnom mezimcum, a ne sagovornicima? Ako ste to ikada učinili, a da se prethodno niste izvinili prisutnima, sram vas bilo.

Ali, dobro: ako ste se prepoznali, verovatno ste prvi put na Suštini pasijansa. Redovni posetioci ovog mesta već znaju reda. Pitanje za sve: kako postupate kada neko u društvu, bez obzira na to što sedi na upadljivom mestu i zahteva nepodeljenu pažnju, ipak tu pažnju uporno ignoriše i ne vraća je, već se bav isadržajem na svom mobilnom telefonu? Reagujete li? Pridružujete li se? Možda, prosto, napustite to društvo bez pozdrava?

Na kon što su nam mišići atrofirali, sad nam atrofiraju socijalne veštine. Kada bude završen posao na tom planu, sledeća meta su kognitivne sposobnosti. A posle toga, jedino što će nas razlikovati od životinja će biti sklonost ka iracionalnoj tezi da baš mi zaslužujemo više, a ne oni koji više već imaju.