Srce stvarnosti

U leto 2006. godine relativno nepoznata španska grupa Amparonia je trebalo da nastupi na džez festivalu u Montrealu. Neki od muzičara su propustili let za Kanadu, pa je pevačica Amparo Sanchez nastupila sa onim što je imala – podršku su joj pružili samo kontrabasista i bubnjar.

To je nije sprečilo da napravi rusvaj i koncert pretvori u veliku žurku.

Igrom slučaja, u tom trenutku u Montrealu su se našli i momci iz Calexica. Kako muzika koju je Amparonija izvodila nije daleko od onoga što i oni sami sviraju, nije im mnogo trebalo da udruže snage. Amparo peva u dve važne pesme iz opusa Calexica (Inspiracion, Roka) i nastupa sa njima kada god može.

AmparoKrajem 2007. godine Joey Burns joj je galantno ponudio da snimi solo album u njihovom studiju. Takva ponuda se ne odbija. Amparo je na sva usta nahvalila fantastičnu atmosferu koja je vladala na snimanju, a rezultat je album Tucson-Habana (2010).

Današnja pesma je prvi singl skinut sa njega, a Burns se pojavljuje kao njen koautor. Naravno, još neki članovi Calexica su prisutni u klipu, pa se zabavljajte otkrivajući njihove face i ne dozvolite da vas veštački brkovi zavedu. Just kidding

Obratite pažnju na matorog tipa sa bradom – to je osebujni lik sa ulica Tucsona, Salvador Duran, slikar & muzičar koji već postaje standardan gost na albumima Calexica.

Očigledno je da se ovde okupila ekipa koja slično misli i dobro se zabavlja kada su zajedno. Amparo je snimila još dva solo albuma što je, barem meni, sasvim dovoljno za dobru zabavu tokom leta.

A ako vam nije pri ruci koja flašica El Sol cerveze, poslužiće i domaće pivce. Smile with tongue out