Ekološka

Neke albume volim još od tinejdžerskih dana, te mi teško pada da pišem o njima. Previše je emocija tu upleteno. Uvek imam osećaj da ću izostaviti nešto što sam mogao da napišem ili da previše hvalim muziku koja samo meni toliko znači.

Kako sam došao u posed albuma Twelve Dreams of Dr. Sardonicus (1970), zaista se više ne sećam. Bio je to jedan od mojih prvih “originala”. A takvi se ne zaboravljaju.

Grupa Spirit mi je bila potpuno ispala iz fokusa i tako je ostalo decenijama, sve dok pre par godina nisam pročitao tekst o tragičnoj sudbini njihovog glavnog čoveka, gitariste po imenu Randy California, koji se udavio spasavajući sina iz mora.

Priča o tome kako je poslednje godine svoga života proveo svirajući po kafanama za sitniš samo je pojačala gorčinu. Nisam mogao da poverujem u to jer sam savršeno dobro znao kakvo je nasleđe ostavio iza sebe i kakav je muzičar bio sa instrumentom u rukama.

Spirit je bila jedna od brojnih, vrlo cenjenih grupa koja je došla iz Los Angelesa. Bio je to West Coast rock u svom najboljem izdanju. A kada je takvo muzičko podneblje u pitanju, svašta može da se očekuje. Njihova muzika je bila neobična kombinacija rocka, jazza, bluesa, countryja, folka… Bilo je tu, na momente, i klasike a, barem meni, najbolji delovi albuma su bili instrumentali puni maštovitih improvizacija. Prvih šest njihovih albuma su za svaku preporuku i obavezno ih treba propustiti kroz uši, jer tako kvalitetan niz se retko sreće u diskografijama.

Međutim, komercijalizacija albuma grupe Spirit je predstavljala problem. Iako su albumi bili odlično ocenjeni, nisu se nešto prodavali. A kao što smo mnogo puta utvrdili na ovim stranicama, industrija nije imala previše sluha za takve talente koji ne donose pare. U takvim okolnostima, turbulencije unutar grupa su sasvim uobičajena stvar. Uostalom, ne bi bilo zgoreg da se pročita njihova kompletna biografija na Allmusicu, koja je odlično napisana.

SpiritDr. Sardonicus je smirio strasti – grupa nikada nije zvučala kompaktnije. Po običaju, album se nije dobro proveo na listama, ali vreme je pokazalo da je to jedan od najboljih i najznačajnijih albuma koji su se pojavili početkom sedamdesetih. “Natures’s Way” je ubrzo postala jedna od onih pesama po kojima se grupa prepoznaje – California je na vreme uočio opasnost od ekoloških katastrofa koje se mogu desiti i poslao upozorenje.

Nema sumnje da je Spirit jedna od najznačajnijih grupa na prelasku iz šezdesetih u sedamdesete i oko toga se mnogi slažu. Polemika na netu se još uvek vodi samo oko toga da li Jimmy Page pozajmio motive iz njihove pesme “Taurus” kako bi napravio “Stairway to Heaven“.