Odoh u…

Pritisak fizika kao nauka definiše kao dejstvo sile na površinu na koju deluje (Samuraj Miloš će, već, da me ispravi ako grešim). U većini slučajeva, ovaj pojam je vezan za izučavanje fluida (tečnosti i gasova). Zamislite samo ekspres lonac u kome kuvate supicu za nedeljni ručak – kada počne da šišti, to znači da je proradio pritisak vodene pare i da ga treba pripaziti jer može da eksplodira.

Kod ljudi, pritisak deluje uglavnom na suprotan način. Implodiraju. Kako su i muzičari ljudi, hajde da razmotrimo jedan od takvih slučajeva.

U januaru 1970. godine grupa Free je snimila svoj najveći hit “All Right Now“. Objavljen je u maju i opšta ludnica je počela. Obodreni ovim uspehom, momci su odradili letnje svirke i u septembru se zatvorili u studio. Želja im je bila da ponove ovaj uspeh.

HighwayNo, to se nije desilo. Singl “The Stealer” je neslavno propao, a album Highway (1971) je naišao na opšte pljuvanje i smatra se za njihovo najgore ostvarenje.

Da li je stvarno to tako?

Ne bih se složio sa tom konstatacijom, jer album Highway sadrži dovoljno dobrih pesama da ne bude loš. On je samo drugačiji od onoga što je kritika & tadašnja publika očekivala – malo više je introspektivniji & emotivniji. A na tom polju ekipa upravo briljira. Barem ja tako mislim.

Pesma “Soon I Will Be Gone“, koja zatvara album, dobar je primer kako sa malo reči može mnogo toga da se kaže. I da se hrabro odstupi od uobičajenog muzičkog kanona koji publika očekuje.

U doba sveopšte komercijalizacije, tako hrabrih poteza danas gotovo da nema.

2 komentara na temu “Odoh u…”

  1. Sjajna stvar. 🙂 Prvi put sam je cuo danas, na tvom blogu. 🙂 Za koji sam takodje, nazalost, prvi put cuo danas 🙂 , kopajuci online za nekim informacijama o Verakruzu. Snimih Zivona i od tada me evo na blogu, izlistavam redom dnevne muzicke predloge i uzivam u istim kao i u tvom pisanju naravno. Takodje sjajan posao, svaka cast na volji, energiji, upornosti i pre svega odlicnom poznavanju tematike. 🙂

    Pozdrav, zarazih se sa “Soon I Will Be Gone”, slusam vec 15 put, pa rekoh, red je da se bar zahvalim. 🙂

  2. Volje imamo, a muzičkih priloga se nakupilo podosta – prebacili smo hiljadarku. Tako da prelistavanje starih postova predstavlja svojevrsnu avanturu. 🙂

Komentari su onemogućeni.