Trema

See the man with the stage fright
Just standing up there to give it all his might.
And he got caught in the spotlight,
But when we get to the end
He wants to start all over again.

Ima li nekoga ko nije na svojoj koži iskusio tremu?

Trema ne pogađa samo one koji nastupaju u javnosti, već sve ljude. Koliko puta nam se desilo da se osećamo loše pred ispit, na prvom ljubavnom sastanku ili na razgovoru za posao – osećamo strah, malaksalost, jezik se zapetlja, a mozak stane. U tom trenutku nam se čini da je sve propalo. A nije.

Naučnici kažu da je za tremu odgovoran adrenalin. Kada se nalazimo u stresnoj situaciji, a svaki javni nastup je upravo to, naše telo se protiv nje bori lučenjem ovog hormona u cilju povećanja snage i energije. Znojenje i drhtanje su samo uzgredne pojave.

Nekim velikim autorima trema je doslovno uništila karijeru. Setimo se samo Nicka Drakea, koji je na sve moguće načine izbegavao da nastupa, a kada je na to bio primoran – bolje da nije. Zbog treme su narkotici i alkohol pred koncert postali opšte mesto među mnogim muzičarima.

Stage Fright” je perfektna pesma koju je napisao Robbie Robertson i koja opisuje osećanja muzičara na nastupu i kako se oni bore sa tremom. U originalnom izvođenju grupe The Band, prilično je žustra. Peva je Rick Danko i to sve zvuči dosta nervozno.

Colleen RennisonDanašnju verziju peva Colleen Rennison. Ne dešava mi se često da non-stop vrtim muziku autora za koga nikada nisam čuo, ali to se upravo dešava sa njenim albumom See the Sky About to Rain (2014). Ova mlada glumica & pevačica iz Kanade nije imala dilemu kako da debituje – album se sastoji od pesama velikih autora koje je ona “pročitala” na svoj način. Tako je pesmu “Stage Fright” ubacila u bluz/soul fazon i nekako je umirila, ali je sačuvala duh originalne verzije.

Verovatno zato što nije imala tremu.