Klot, frket

Od malena me je nerviralo tradicionalno pitanje koje su postavljali odrasli: “Šta ćeš da budeš kada porasteš?”. Kako da dete od nekoliko godina može da zna odgovor? Mnogi ljudi i u zrelim godinama još uvek lutaju životom bez pravog cilja. A tek žene… Neću ni da pokušavam da ih komentarišem. Smile with tongue out

Zbog toga nikada nisam ni pokušao da bilo kom klincu solim pamet oko njegovih životnih izbora.

Po ko zna koji put, čeprkanje po karijerama poznatih muzičara uspelo je da me iznenadi. Gerryja Raffertyja muzička istorija će najviše pamtiti po kolosalnim hitovima “Baker Street” & “Stuck in the Middle With You” koji nisu mogli da se pojave niodkuda, pa je sasvim logično da sam se zapitao šta im je prethodilo.

Tako sam otkrio da je Gerry prve uspehe zabeležio krajem šezdesetih kao član folk pop grupe The Humblebums. Nisu se nešto proslavili, ali su imali interesantne nastupe – jedan od članova grupe je bio komičar Billy Conelly koji je vrlo uspešno zabavljao publiku između pesama. Kada su se 1971. godine razišli, Rafferty je snimio album duhovitog naslova Can I Have My Money Back? koji je jasno pokazao svu raskoš njegovog talenta. Samo što je to tada retko ko primetio.

Gerry RaffertyNjegove rane pesme nisu ništa slabije od onih po kojima je kasnije postao poznat. One su mirne i elegantne, poseduju toplinu koja pleni i, što je najvažnije, lako se pamte.

Rick Rack” je, u stvari, dečija pesma koja pokušava da odgovori na pitanje sa početka ovoga teksta. Zato ne bi bilo loše da okupite svoje klince/unučiće ili podmaladak iz komšiluka i zajednički je pevate – možda će neko od njih ukapirati da je biti muzičar vrlo zabavna stvar. Winking smile