Nizbrdica

Kada si mlad i neiskusan muzičar, opijen iznenadnom slavom, svašta može da ti se desi jer nemaš vremena/strpljenja da čitaš stavke u ugovoru koje su ispisane sitnim slovima. A onda, u trenutku kada si na sedmom nebu opijen lovorikama, manguparija iz redova biznisa potegne baš te stavke.

Neke je to koštalo glave.

U zlatno doba grupe Creedence Clearwater Revival (1967–1972.) John Fogerty je, kao niko drugi pre i posle njega, izbacivao hitove svakih par meseci. O nekima od njih smo već pisali.

Rani ugovor koji je Fogerty potpisao sa diskografskom kućom Fantasy primoravao ga je da se odrekne autorskih prava na pesme koje je napisao za CCR, sve uz klauzulu da mora da nastavi i dalje da snima. Nakon što su se CCR raspali, mogu samo da nagađam kako se osećao – nije bilo lako izvoditi njihove vesele pesme dok mu se život pretvorio u pakao.

Bio je kivan na muzičku industriju.

Solo album Hoodoo (1976) je bio pucanj u prazno, a Fogerty je narednih deset godina činio sve da izvrda svoje obaveze iz po njega lošeg ugovora.

CenterfieldNa scenu se vratio odličnim albumom Centerfield (1985) koji je već uvodnom pesmom “The Old Man Down the Road” najavio obračun sa mrskim neprijateljem. Iako je tekst pesme dobro zakamuflirao povod i aktere, reference su prilično jasne (prodaja duše đavolu, čovek obučen u zmijsku kožu, manipulativni starac…). Majstor se vratio u punoj formi.

No, nije sve bilo idilično. Saul Zaentz, čovek koji je bio vlasnik autorskih prava na CCR katalog, tužio ga je tvrdeći da “The Old Man Down the Road” suviše liči na jednu od CCR pesama. Poveo se bizarni sudski spor oko toga da li je autor plagirao samog sebe. Fogerty je bio toliko frustriran da je na koncertima odbijao da svira bilo koju pesmu koju su CCR izvodili.

Sudski proces je trajao nekoliko godina. Na kraju je okončan presudom u Fogertyjevu korist na Vrhovnom sudu i postao pravni presedan.

Fogerty je potom napravio uspešnu solo karijeru i pokazao da još uvek zna da napiše majstorske pesme.

A novi klinci koji žele da žive od muzike, poučeni ovom pričom, neka paze šta potpisuju. Sarcastic smile