Još mnogo reka mora da se pregazi

Verujem da ne moram da objašnjavam ko su The Animals. Osnovani još početkom šezdesetih postali su sredinom te decenije jedna od udarnih britanskih atrakcija, poznata po teškom zvuku inspirisanim bluzom i, dakako, svom pevaču Ericu Burdonu kome zbog snage glasa mikrofon u zadimljenim ćumezima Engleske tog vremena nije bio ni potreban.

Uostalom, Burdona smo ovde često pominjali pa nije zgoreg da se podsetite i tih tekstova.

Originalna postava grupe The Animals (Burdon, Alan Price (klavijature), Hilton Valentine (gitara), John Steel (bubnjevi) i Bryan “Chas” Chandler (bas) je prestala sa radom krajem 1964. godine. Oni su snimili klasike “The House of the Rising Sun“, “Don’t Let Me Be Misunderstood“, “We Gotta Get out of This Place“… Razlog je prozaičan – iako su imali uspešne pesme, nisu dovoljno zarađivali.

Pragmatični Burdon je odmah osnovao novu grupu Eric Burdon and (New) Animals, koju su činili iskusni muzičari, i napravio zaokret: udaljili su se od sirovog bluza i zaplovili vodama psihodelije. Iz tog perioda poznate su pesme “San Franciscan Nights“, “Monterey” , “Sky Pilot” … Rastali su se 1968.

Narednih desetak godina Burdon je snimao sopstvene albume koji ga nisu proslavili. Tragao je za magičnom formulom novog zvuka, prilagođenom sedamdesetima, koju nikako nije uspevao da pronađe. A onda je, 1977. godine, neočekivano okupio originalnu postavu The Animalsa i snimio album.

The AnimalsSimboličnog naslova Before We Were So Rudely Interrupted (1977), ovaj album je iznenadio svakog. Briljantni muzičari su se vratili u velikom stilu. Još uvek mi je nejasno zašto se o albumu često potcenjivački govori kada je jedan od najboljih u celokupnom Burdonovom opusu. Normalno, odigrali su siguricu, pa najveći deo pesama na njemu potiče iz pera proverenih autora.

Many Rivers to Cross” je dobro poznata pesma koju je napisao Jimmy Cliff. Ovaj proslavljeni autor je bio velika zvezda na Jamajci pre nego što je došao u Ujedinjeno Kraljevstvo. A te prve godine u novoj državi i nisu mu nešto išle na ruku, jer je stalno bio pod pritiskom muzičke industrije da prosipa hitove. Tako da je frustraciju zbog velikih nada koje se ne ostvaruju pretočio u gotovo spiritualnu pesmu o preprekama koje mu stoje na životnom putu.

Burdona zdravlje još uvek služi, neki od nas su ga gledali u Beogradu već dvaput u ovom veku. A Grba i ja se potajno nadamo da će zalutati sa Brianom Augerom u društvu i do nas.

To bi bila svirka koja se ne propušta.