Killing floor

Tokom pedesetih, Čikago nije bio najbolje mesto za život, naročito ako si bio crnac. Teško se opstajalo, a poslovi koje su crnci radili nisu bili ni malo fini. Dobra strana za ljubitelje muzike je da je “čikaška škola bluza” iznedrila brojne poznate autore i vanvremenske pesme koje su se bavile događajima iz njihovih života, što im u tom trenutku nije mnogo pomagalo – i dalje se teško sastavljao kraj s krajem od svakodnevnih poslova, a neka kinta se zarađivala i od večernjih svirki po kafanama.

Tek kada su beli muzičari počeli da sviraju bluz, a to se desilo godinama kasnije, autori su mogli da računaju i na neku lovu od tantijema.

Howlin’ Wolf je legenda čikaškog bluza, a njegove pesme znamo uglavnom iz druge ruke (“Back Door Man” – The Doors, “Smokestack Lightnin’” – The Yardbirds, “Spoonful” – Cream). Barem sam ih ja na ovaj način upoznao. I, iako imaju jednostavne tekstove koji su najčešće lako razumljivi, jer autori teško da su i kročili u školu, dešavalo mi se da je neke od njih skoro nemoguće staviti u određeni kontekst.

The Electric Flag - A Long Time Comin'Wolfovu pesmu “Killing Floor” sam prvi put čuo u izvođenju grupe The Electric Flag. Opčinjen razuzdanom svirkom Mikea Bloomfielda, Buddyja Milesa i ekipe, nisam ni obraćao pažnju o čemu se u njoj radi – očito je da govori o nekom žešćem nesporazumu između muškarca i žene, ali nikako nisam mogao da tekst povežem sa naslovom.

Uostalom, šta je to killing floor?

U ovakvim situacijama vredi potražiti začenje u nekom od rečnika slenga – u njima piše da se izraz koristi u klanicama. To je mesto na kome se, kako policajci kažu, životinje lišavaju života. No, kakve veze to ima sa tekstom pesme?

Wolfov gitarista Hubert Sumlin je, u jednom od svojih intervjua pre nekoliko godina, ispričao priču iz prve ruke. Naslov je metafora za događaj koji se stvarno desio.

Po njegovim rečima, Wolf je bio velika švalerčina, pa mu je bilo teško da sa svim ženama izađe na kraj. Jedna od njih po imenu Helen je, očigledno u nastupu ljubomore, poželela da uzme stvari u svoje ruke – raspucala se po Wolfu tako da je jedva živ ostao poljubivši patos, a sačmu su mu danima vadili iz tela.

Otuda Wolfu odjednom dolazi iz dupeta u glavu i peva:

I shoulda quit you, baby, a long time ago
I shoulda quit you, and went on to Mexico

I nešto kasnije

Lord knows, I shoulda been gone
And I wouldn’t have been here, down on the killing floor

Očigledno, patljanje sa ljubomornim ženama može biti opasno po život. Hot smile