Razglednice iz Paragvaja

Ne bih da tupim o značaju grupe Dire Straits – bili su i ostali jedna od mojih omiljenih grupa iz mladosti. Imao sam prilike da ih gledam na koncertu kada su bili na svom vrhuncu i tu ubitačnu svirku ću pamtiti dok sam živ. Videvši da se ceo njihov koncept vremenom nekako izduvao, Mark Knopfler je učinio mudar, mada se publici činilo, nerazuman potez – rasformirao je grupu i počeo da snima albume za svoju dušu.

Nedugo posle toga imao sam preča posla – podizanje porodice je ozbiljan posao, tako da nije bilo mnogo vremena za muziku, pa ni za Knopflerove radove.

Nisam se bio skroz isključio. Tu i tamo čuo sam po nešto i nisam se razočarao – Knopfler je i dalje bio majstor koji je znao da napiše dobru pesmu, a njegovo specifično sviranje gitare nikada se nije dovodilo u pitanje… Trebalo je samo sesti i prošetati se po njegovoj diskografiji. Pa makar posle tridesetak godina. I don't know smile

U martu 2003. godine Knopfler se, kako bi današnji klinci rekli, skrcao vozeći motor. Polomljena ramena kost i nekoliko rebara su ga vezali za krevet, a rehabilitacija je trajala sve do kraja godine. No, sve to je imalo i dobru stranu – imao je vremena da smišlja nove pesme dok je radio fizikalnu terapiju. Već na početku naredne godine usledilo je snimanje novog albuma u Shangri-La studijima u Malibuu.

Shangri-LaAlbum Shangri-La (2004) ne spada u njegova nabolja dela, ali je pokazao da se majstor vratio u formu. Na njemu ima različitih tema, pesama posvećenih Elvisu Presleyju, bokserskom šampionu Sonnyu Listonu, skiffle legendi Lonnieju Doneganu, ali mi je najdraža ona posvećena nepoznatom prevarantu.

Postcards from Paraguay” je zgodna priča o tipu koji je maznuo neku lovu od kompanije, a kada je došlo dotle da može da bude uhvaćen, zbrisao je u Paragvaj da bi se spasao. Od njega se i ne mogu očekivati razglednice jer nije otišao na odmor, već da se sakrije. Metaforično, reč je o ljudima iz finansijske oligarhije koja posle pljačke jednostavno “nestanu”, a prevareni poverioci ostanu na suvom.

Mislite o tome kada odlučujete kome ćete da poverite svoj novac. Money