Opasne vode

Debitantski album J. R. Augusta će za mnoge biti veliko otkrovenje, jer je prepun emocija i odličnih pesama. Regija mu polako postaje tesna: čini nam se da mu se smeši i internacionalna karijera.

Čudesni svet J.R. Augusta sam otkrio sasvim slučajno. Verujem da je bio u pitanju neki neobjašnjivi sinhronicitet jer me je njegova muzika očarala na prvo slušanje. Na neki način se ponosim time što sam prepoznao njegov talenat i napisao prvi tekst pre nešto više od pet godina. Zatim je sledio drugi, pa treći… Sve u iščekivanju da će, napokon, snimiti i album koji će ga predstaviti publici u pravom svetlu.

Stvari su se odvijale poprilično traljavo.

Izdavači nisu bili preterano zainteresovani za relativno anonimnog autora, a on sam nije hteo da pravi kompromise sa njima želeći da zadrži kreativnu kontrolu. No, nije sedeo skrštenih ruku.

U međuvremenu je izdao pet EP-ja čije je snimanje sam finansirao. Ako se sećate mog poslednjeg teksta o njemu, pozvao sam vas da ih kupite kako biste podržali snimanje albuma. Tako se sakupila polovina predviđene sume i već sam se uplašio da J. R. August ne postane još jedan od mnogobrojnih talenata koji nisu uspeli da realizuju svoje ideje. Mada, sudeći po natpisima u tisku, interesovanje za njegov rad je postajalo sve veće, a za nastupe na koncertima počela je da se traži karta više. Bio je to dobar znak…

Tokom leta, J. R. August mi se pohvalio kako je u pregovorima sa Croatia Recordsom. Normalno, držao sam mu fige, a ugovor sa uglednim izdavačem potpisan je relativno brzo, tako da je mogao odmah da uđe u studio.

Ostalo je još samo ono slatko iščekivanje koje pesme će se naći na albumu i kada će se pojaviti u prodaji.

Peacock se našao u zanimljivom društvu...
Peacock se našao u zanimljivom društvu…

Zahvaljujući ekipi iz Croatia Recordsa, digitalnu verziju albuma sam dobio par dana pre zvanične promocije. Obećan mi je i poslat originalni disk, kojem je bilo potrebno 10 dana da stigne do mene. Hrvatska i srpska pošta, očigledno, i dalje žive u nekom drugom vremenu…

Omot albuma je grafički lepo rešen, sveden je u formi i bez nepotrebnih detalja. U pratećem bookletu se nalaze tekstovi pesama i crno-bele fotografije mesta koje J.R. Augustu očigledno mnogo znače i lako se mogu povezati sa pesmama. Divlja, neokaljana priroda i bistre vode su trajni izvor njegove inspiracije. Znao sam to, pa me nije iznenadilo to što uvodna pesma počinje žuborom vode. Time se na neki način postavlja mizanscena za ono što dalje sledi…

A dok se valjaju uvodni taktovi klavira, u kadar mi uleće Junior sa pitanjem: “Šta to slušaš?”, da bi par sekundi kasnije i sam prepoznao: “Ovo je Nikola Vranić! Neka nova pesma?” A zatim je seo pored mene i ostao da saslušamo album zajednički do kraja…

Iako je Dangerous Waters prvobitno zamišljen kao koncept sa 18 pesama, isporučeno nam je deset, koje čine skladnu i zaokruženu celinu. Okosnicu čine one već poznate numere sa EP izdanja 33 i Black Waters, a četiri su nove.

Dangerous Waters (2019)
J.R. August – Dangerous Waters (2019). Kakva zvučna raskoš! Kakav talenat! Ne pamtim kad sam čuo ovako dobar debitantski album u regiji. Upamtite dobro ovo ime, jer vreme ovog momka tek dolazi.

Produkcijski posao je besprekorno urađen: sa zadovoljstvom primećujem je da je vođeno računa o svakom detalju. Ako mogu nešto da zamerim, voleo bih da je malo više istaknut bas tamo gde ga ima na snimku. Aranžmani su pažljivo i zanimljivo razrađeni, prepuni su sitnih finesa, a prisustvo velikog hora pomaže da se na momente postigne spiritualna atmosfera koja će naterati slušaoca da se malo dublje unese i u tekstove.

Stihovi koje J. R. August peva su lucidni. Poigravanje rečima i stilskim figurama može da navede površne slušaoce na potpuno pogrešne zaključke. Zbog svega toga ne dozvolite da vam ovaj album bude prosta zvučna kulisa dok radite nešto drugo, jer ćete biti uskraćeni za veoma intenzivne i različite emocije, koje su utkane u svaku pesmu, te razmišljanja o suštinskim životnim pitanjima i njegovoj prolaznosti. Čini mi se da je prava poruka koju nam J. R. August šalje optimistična i sugeriše da sopstvene živote pokušamo da iskoristimo na najbolji mogući način. I to sada, uživanjem u svakom trenutku.

Dangerous Waters je, definitivno, jedan od najboljih debitantskih albuma koji se pojavio na ovim prostorima, a u budućnosti nas, kako J. R. August kaže, čeka još puno toga:

Želim da svaki moj album bude jedna logična cjelina i da se bez napora može površinski i dubinski slušati. Također, gledajući s tehničke strane, želio sam da taj prvi album mogu izvesti apsolutno sam, samo uz klavir. Ako ga želim promovirati van granica regije to je najbolje rešenje zbog logistike i financija izvodača na turneji. Ovaj album je prvi u nizu sa rečju Waters u nazivu i sve što želim je da nade svoj put do onih koji ga žele čuti.

Za početak, vredelo bi da promocija albuma ne mimoiđe Srbiju.

U pesmama J. R. Augusta, strastvenog sportskog ribolovca, i pastrmke su propevale.
U pesmama J. R. Augusta, strastvenog sportskog ribolovca, i pastrmke su propevale.