Google u slavu H.R. Herca

Danas je 155 godina od rođenja znamenitog nemačkog fizičara i Google je u to ime objavio prikladni animirani gif koji služi kao doodle.

Google u slavu H.R. Herca

Heinrich Rudolf Hertz (1857 - 1894)Heinrich Rudolf Hertz je rođen 22. februara 1857. u Hamburgu. Živeo je kratko, nepunih 37 godina (umro je 1. januara 1894), ali je ušao u panteon besmrtnika nauke kao onaj koji je eksperimentalno dokazao postojanje elektromagnetnih talasa. Učinio je to tako što je konstruisao uređaje koji odašiljaju, odnosno primaju te talase radio-zračenja.

Imao je Herc još zasluga u eksperimentalnoj fizici. Nema smisla da ih prepričavam: naći ćete sve diljem Veba. Samo kliknite gore na priloženi doodle.

Ako vam nije već jasno koliki prostor pragmatičnog delovanja je otvoren radom Hajnriha Herca, ja to svakako neću moći da vam objasnim na ovom mestu (ili na bilo kom drugom – nije to moj posao). Tek, ostaje zabeleženo da je prezime ovog naučnika koincidentno bilo jednako kao i jedinica za frekv… A? Šta?… Uh… Tek, ostaje za istoriju: jedinica za oscilaciju (frekvenciju) dobila je ime Herc (Hz) po ovom vizionaru.

5 komentara na temu “Google u slavu H.R. Herca”

  1. …mali skromni komentar: Herc je jedinica za frekvenciju, a ne oscilaciju. Frekvencija je broj oscilacija u sekundi . Pozdrav.

    1. Pravo veliš, brate Baćo. Tako ti je to kad žuriš u pisanju. Hteo sam da kažem nešto mnogo pametno i korisno, pa na kraju ispade “nabanderila mi se kriva”.

      Moja je sreća da ovamo dolaze budni ljudi.

      1. Како рече глумац, “забуните завесу, спустио сам се”.

  2. ne shvatam bas ovo sto pisete,ovaj google i ostalo,malo detaljnije opisite unapred hvala,svako dobro bukidj

    1. Ma све је јасно… тај google је у ствари гугао (генитив гугла), од глагола огуглати. А тај Херц (H.R. Hertz, не бркати са Х. Р. Гигером/Жижером) је измислио ону боју у картама што личи на срце (осим што ће сваки студент сликарства, вајарства, медицине, биологије и још понеки из цуга знати да то срце уопште не личи на срце, него је то само графички знак за срце, што ће већ знати студенти графике).

      Ал’ то су техничке појединости; све суштинске ствари пишу између редова.

Komentari su onemogućeni.