Šta je to ACTA i zašto je to loša stvar

Suština pasijansa se pridružuje protestu protiv stvaranja globalne internet inkvizicije.

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) naoko predstavlja samo još jedan multinacionalni dogovor nalik svim onim silnim trgovinskim sporazumima. Štite se prava, robne marke, sprečavaju se falsifikati i poštuju autori.

Sve je to lepo i krasno, ali to nije tako. To je priča za vjeverice.

Nema šta mnogo da se priča. Ključne stvari ćete saznati gledajući ovaj, sada prevedeni, video materijal.

Suštinski momenat je onaj na 4:30 gde se kaže:

Od celog sporazuma korist ima samo mali deo industrije, takozvana “medijska mafija”, kompanije koje se bave medijskim izdavaštvom kao što su RIAA i MPAA, koje već duže vreme pokušavaju da reše “problem interneta” koji preti njihovom zastarelom poslovnom modelu.

Ako nemate ništa protiv ovog zakona, koji Ameri planiraju da proteraju kao globalno nametnutu normu (i zasad uspevaju u tome), razmislite ponovo. Stvar se svodi na nematerijalni ekvivalent paušalnog pretresa vaših džepova i torbi pri ulasku i izlasku iz prodavnice, pri čemu morate da dokazujete sve razlike računom koji ćete ispostaviti nekome ko možda nema pravo da vas pretresa, ali to svakako čini. Takav tretman se ne odnosi samo na vas, nego i na vaše ukućane, rođake i prijatelje.

Valja nam da pripazimo. U ovoj sirotoj zemlji, zakonodavnci su vrlo revnosni u disciplinama visokokvalifikovanog dupeuvlakaštva, pa bi bilo moguće da ovaj zakon bude važniji od donošenja odluke o pomoći opštinama koje nemaju ispravnu vodu za piće.

Ako sporazum ACTA bude prihvaćen od strane 250 samozvanih predstavnika naroda koji ponekad sede u Skupštini, Suština pasijansa će možda morati da pokvari šatru. A ne bi bilo nemoguće ni da se odluči nešto poput “Brata Grbu kazniti blago, bez prolivanja krvi.”

ŠTA TO SLUŠAŠ? ŠTA TO GLEDAŠ? ŠTA TO ČITAŠ? ŠTA TO PIŠEŠ? ŠTA TO GOVORIŠ?

Pronađite mesto na kojem ćete podići svoj glas protiv perspektive koju donosi ACTA. Ako ne učinite to, sutra će mnogi ostati bez Interneta i bez ono malo novca koji imaju, plaćajući kazne. A nemojte ni pokušavati da se uljuljkate u iluziju nedodirljivosti: desi li se ACTA, svako će doći na red, jer će to biti presedan načela krivice dok se ne dokaže suprotno.

Pa sad vi odlučite kako hoćete. Suština pasijansa je odlučila. Vizuelni pokazatelj stava izgleda ovako: nadlaktica ruke blago podignuta ispred tela, skoro do vodoravnog položaja ako stojite u masi, podlaktica pod pravim uglom nagore; šaka okrenuta dlanom ka ramenu; kažiprst, domali i mali prst blago savijeni u dlanu i pridržani palcem, dok preostali prst ostaje u prirodno ispruženom položaju.

$#$