Utovar dvadesetdevetim februarom

Što je red, red je. Uvodim pravilo vanrednog utovara svakog 29. februara. Čisto da bismo lakše disali.

Ovaj datim se ne javlja dovoljno često, pa nam ostaje da uživamo u njemu u potpunosti kako bismo mogli da se hranimo sećanjem dok se datum ponovo ne desi.

Da sam se rodio na ovaj dan, sad bi mi bio otprilike dvanaesti rođendan.

Koliko dvadesetdevetih februara ste dosad doživeli? Meni je ovo dvanaesti. Još jednom ovako, pa meni dosta.

– * –

Nego, moj novi kralj, car, bog i diktator: Sasha Baron Cohen. Gledajte šta je uradio nakon što su mu zapretili da ne može da ide holivudskim crvenom tepihom kako on hoće.

Kakav majstor!

– * –

Da li čekate nekog ili nešto da upali svetlo ispred vas? To se neće desiti. Ne očekujte da iko nauči umesto vas, uradi umesto vas, zaradi umesto vas. Možete dopustiti da drugi razmišljaju za vas, ali ako ste tome skloni, već je kasno da odlučujete o tome, jer neko drugi je već odlučio, a vi ste mu to dozvolili.

Nije problem u onome ko je upalio svetlo. Problem je u onim koji sad žele da ga ugase. A to žele samo zato da se ne bi videlo šta to rade.

A kako bi bilo, jednom za promenu, da zaista odlučite o nečemu sami, onako kako ima smisla? Recimo, da promislite svojom glavom, koliko god to bilo bolno, pa da odbacite one koji lažu i kradu, a potom su i kukavice da priznaju da su lažovi i lopovi.

Možete i da pomognete da ostanu na vlasti. Ali nemojte onda posle pričati kako su oni krivi za sve.

– * –

Ako možeš, onda ćuti i radi. Ali bez puj-pik-ne-važi posle.Dr Ivan Klajn o silovanju jezika tzv. rodno ravnopravnim terminima (psihološkinja, pedagoškinja i ostale škinje):

Sama po sebi, recimo, upotreba imenica muškog roda za žene ne mora biti znak patrijarhalnosti, muškog šovinizma, niti uticati na odnos među polovima. Veza između jezika i društvene stvarnosti nije tako direktna i jednostavna. U francuskom, uopšte ne možete reći doktorka ili lekarka, ženski oblik naprosto ne postoji, ali ne verujem da bi iko tvrdio da je zbog toga Francuskinji teže da napravi karijeru u medicini nego Srpkinji.

– * –

Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata! Istresi gorčinu do kraja. Na strateškim mestima njihovi ljudi, kurvini sinovi...Džoni Štulić se najzad setio da pokrene parnicu protiv kompanije Croatia Records, pravnog naslednika Jugotona, za sve dugove koje ta kompanija ima prema Štuliću tokom tridesetogodišnjeg perioda direktne eksploatacije njegove muzike. Iznos kojim se barata se kreće u rangu između 12 i 25 miliona evra. Ovog puta angažovan je tim advokata i ići će se preko evropskih sudova. Javnost će gledati u to, pošto je Hrvatska sada na nišanu nakon što je u fazi ulaska u VS (aka EU).

Uzgred, ovo me je podsetilo na priču o albumu “Panta ReiĐorđa Balaševića, takođe izdanju Jugotona. Sećam se navoda iz perioda neposredno pre rata, kada je iznesena tvrdnja da je prodato “solidnih 400.000 nosača zvuka” tog albuma, dok je neko negde iskopao skladišni list za 800.000 omota za LP ploču i poslao faksimil medijima, među kojima su neki odlučili da objave to. U to vreme, odnos prodaje vinila i audio kaseta je bio otprilike 1:1, pa vi sad vidite.

– * –

Eh…

Dobro... Može... Ali još SAMO j... d...pfrrt... jednu.

Ako ste sinoć prepili dočekujući 29. februar, popijte još jednu da izmirite ketonsku ravnotežu, pa krenite u šetnju ne kraću od tri kilometra (poželjno pet), negde usput kupite čokoladu i grickajte je usput. I obećajte sebi da nikad više nećete popiti više od jednog pića uoči radnog dana.

– * –

Ako nekim slučajem kasnite na posao, onda nemojte raditi nešto ovako.

car

Mada, može se reći da neke firme imaju sreću što se ovakve vozačke aktivnosti smatraju zakonski kažnjivim.

– * –

The bum, spleš, fffffpt!

coke-mentos

Nego… Jeste li primetili feler u eksperimentu “mentos + kokakola”? Svi gurnu mentos u flašu od kokakole da bi pokazali kako nastaje burna reakcija, a zatim to porede sa mogućim scenariom u stomaku. Međutim, niko nije pokušao da napravi eksperiment sipajući kokakolu u ekvivalent želuca (i one hemije koja je tamo uobičajena), pa da potom stavi izgrickani (a ne progutani) mentos.

Ne sporim da je reč o konzumiranju đubreta, ali što je preterano, preterano je.

– * –

Stvarno je nezgodno sa tim paralelnim svemirima.

Abbey Stables

– * –

Preporuka za praćenje bloga! Uzorak je ovde:

http://thoughtballoonhelium.blogspot.com/2012/02/some-of-my-best-friends-are-records.html

Blog koji preporučujem: Incindental Comics. Dinamika je slaba, ali je rezultat sjajan.

A ostalo ćete skontati i sami.

– * –

Idem na dijetu. Od sledećeg ponedeljka.Prijatne četr godine vam želim.

I sve ručkove u međuvremenu. A svima onima koji sledeći 29. februar dočekaju sa manjom telesnom masom nego što je ona to danas, unapred čestitam. Nemojte da budete oni koji tokom dvonedeljne dijete izgube samo četrnaest dana. Ako ste odlučni, ne otpočinjite režim bolje ishrane u sledeći ponedeljak, nego sad odmah.

Jesmo li se dogovorili?

Nismo. Dakako da nismo.

Aj pa čitamo se sledećeg 29. februara…

$#$

7 komentara na temu “Utovar dvadesetdevetim februarom”

  1. niko nije pokušao da napravi eksperiment sipajući kokakolu u ekvivalent želuca

    Zapravo, pokušali su Mythbasteri. Bila je epizoda gde su smešali sve to u svinjskom želucu (izvan svinje, doduše) – reakcije je bilo, ali ne onolike kao kada se Mentos direktno ubaci u flašu Kokakole.

    1. Svinjski želudac van svinje neće lučiti ništa u trenutku pristizanja novog sadržaja. Zato taj eksperiment smatram nedostatnim.

      1. Momci su ludaci, zato su perfekcionisti… sipali su u želudac pre kokakole i kombinaciju enzima koji se obično tu nalaze prilikom varenja.

        1. dok se ne napravi genetski modifikovana providna krava, ništa od tih eksperimenata.

  2. Adam & Jamie odgovaraju na pitanje:
    Can a combination of Diet Coke and Mentos make one’s stomach explode?
    (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_MythBusters_episodes#cite_note-2007eps-13)
    Kako je lakše je gledati nego čitati, a potom je lakše gledati skraćeno izdanje, ovu (kompletnu) verziju je video drastično manji broj ljudi:
    http://www.youtube.com/watch?v=zGMxEr2AxHM . Dosta istine ima u tome, ali iskusni prehrambeni tehnolog kaže ovako:
    u stomaku se dešava neutralizacija jake kiseline (HCl iz stomaka) slabijom kiselinom (fosforasta iz Cole) i onda bi se Mentos razložio bez burne reakcije u nekoj sasvim drugoj pH sredini.
    Voila! 🙂

Komentari su onemogućeni.