Google u slavu Robera Duanoa

Danas je sto godina od rođenja fotografa čije ime većina nas nije znala, a zaslužio je to svojim radom. Google je okačio prikladni doodle, a mi bismo mogli usput nešto i da naučimo.

Google u slavu Robera Duanoa (1912-1994)

Robert Doisneau (1912-1994) je ime čuju originalnu transkripciju ne mogu da razumem, ali to nije odobito bitno. Svoj kreativni zenit kao fotograf je dostigao u vreme posle Drugog svetskog rata, u doba kada je svet bio gladan humanističkog pogleda na svet. I tu se Duano dobro uklopio svojim fotografijama pariskih ulica koje su ostale njegov najdraži prostor u kome je fotografisao ljude.

Le remorqueur du Champs de Mars, Paris, 1943

Citat iz bolno kratkog članka na Vikipediji:

Duanoove fotografije su postale deo globalne pop kulture na taj način da se zaboravilo na ime njihovog tvorca. Možete ih videti na ljubavnim razglednicama, na filmu ili koricama knjiga. Infiltrirale su se u naš život, a da nismo toga ni svesni.

Au Saint Yves, 1948

Ako ćemo pošteno: nijedan umetnik ne bi mogao da dobije bolji kompliment za svoj rad. Prenoseći svoju intuiciju, misao, veštinu i izjavu u fotografiju, Duano je dao sopstveni život svojim fotografijama i one su danas čuvene bez obzira na ime svog tvorca.

Catherine Verneui, 1963

Ipak, red je da upamtimo to ime: Rober Ruano je bio veliki umetnik fotografije. Sve fotografije koje se nalaze u ovom prilogu preuzete su bez ičije dozvole sa matičnog sajta posvećenog ovom velikom umetniku.

Cirque Fanni, 1951

Coco, Paris, 1952

Concierge au chat blanc, 1945

Le clown Béby au cirque d'hiver, 1945

Les pains de Picasso, Vallauris, 1952

Maline, gitane de Montreuil, 1950

Mineur, 1945

$#$