Jedna na dan (16): 16. april 2012.

Ipak jedna iz Mokrina u nedelju…

Kada se prođe kroz celu privremenu pešačku zonu u Mokrinu, što je do kraja bloka od centra sela, na dvema banderama na levoj strani se mogu videti gnezda sa rodama. Slikao sam ih, iako sam se prilično patio sa jednoličnim i za fotografiju neprijateljskim nebom kao pozadinom. Uspeo sam da uhvatim ljubavnu igru para:

Jedna na dan, 16. april 2012: ljubavna igra roda

(pogledaj veću fotografiju)

Zapravo, bio sam blagovremen, a da to nisam ni znao kad sam počeo da slikam ovaj par. Imam deset fotki u nizu (moglo je da ih bude i više, ali nisam baš insistirao), a ova je peta. Da izvinete, u nastavku ima i ptičje pornografije. Smile with tongue out Ovu jednu sam posebno izdvojio zbog dinamičnog ponašanja muške rode (rodana? rodca? rodoja?), sve se dobro vidi.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Posebno mi je bilo stalo da nekako rešim problem kukavno kilavog neba (bilo je i kišice u tragovima) i prelaz u monohtomatski niz je nekako najbolje legao… Pomoglo je da radim metodom channel mixer sa izlaskom u monohromatski oblik: tako sam kontrolisao “boju” neba ne kvareći detalje koji su čuvani.

Valja istražiti prirodne metode prebacivanja iz kolora u obezbojeni svet; to je nešto čime ću se sigurno baviti.

5 komentara na temu “Jedna na dan (16): 16. april 2012.”

  1. dopada mi se i fotka i uhvaćeni trenutak – ima dinamiku. Uvek su mi kod slika roda smetale te žice, ali to je deo folklora – slika rode + žica. Ja još uvek nemam ni jednu dobru, pa ću ovo shvatiti kao izazov 🙂

    1. Ah, da: na nekim mestima sam viđao da elektrodistr(t)ibucija postavi neke nosače od armature iznad konzole za žice, da odvoji gnezdo od žica. Malo armature, malo veštine, nije skupo, čak dobro i izgleda. Sad, da me đavo nosi, ne mogu da se setim gde to beše – sve mislim da je to bilo u Crnoj Bari, Vrbici, Podlokanju. Moraću na jednu foto-turneju betonskim drumovima severnog Banata, da proverim tezu :mrgreen:

      1. Ово гнездо је снимљено прошле године. У међувремену су заменили бандеру, а да би се гнездо одржало, направили су некакву изврнуту купу (а не да би се одвојило од жица – има других гнезда по селу која су много ближе жицама), и оставили нешто трске у њој.

        Међутим, ниједна рода није хтела тамо да прави гнездо, иако су се нешто намножиле лане, била родна година. Прво су се тукле око постојећих гнезда, гледали смо баш приличну тучу, и најзад се један пар смиловао да прави ново гнездо на том ћошку код те нове бандере, али преко пута, на крову трансформатора :). Купа и даље зврји празна.

Komentari su onemogućeni.