Jedna na dan (19): 19. april 2012.

Odavno se kanim da uradim ovo. Bilo je zanimljivije nego što sam mislio!…

Ima već dva-tri dana, nakon što sam na nekom blogu pročitao o iskustvima jednog fotografa u osvajanju high key i low key fotografije, vrazi me gone da se pozabavim tom temom. I nije da nisam, vežbe radi, čisto da vidim kako to ide. Međutim, nešto drugo me toliko kopka da nisam mogao da izdržim, nego sam najzad večeras isprobao: objekat suprotnog atributa svetla na ekstremnoj slici. Drugim rečima, zanima me kako bi funkcionisao crni objekat na high key aranžmanu i beli objekat na low key slici.

Ideja se najzad rodila: bilo je vreme da stavim pred objektiv svoje dve šolje, belu i crnu. Rezultat eksperimenta je sledeći:

Jedna na dan, 19. april: black'n'white

(pogledaj veću fotografiju)

Konverziju u crno-belo (e, sad se može zvati da je crno-belo) izveo sam po prvi put tehnikom kontrole boja u posrednoj monohromatskoj konverziji u Lightroomu. to je sjajna tehnika, jer možete upravljati svetlom zone u odnosu na boju. U ovom slučaju, prosto sam sve raspoložive klizače podigao na 100%, a onda sam pojačao i kontrast i granična osvetljenja. Zrno sam dodao u sliku iz pukog eksperimenta, a kad sam video rezultat, znao sam da je fotografija završena.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Ama, kada bih imao ovakav rezultat barem jednom nedeljno, bio bih prezadovoljan. Ideja o podmetanju crnog objekta u “belu scenu” pije vodu, očigledno. Sad još da probam obrnuto – low key se teže kontroliše, naučio sam do sada – pa da tome onda nađem i praktičnu primenu. A dodavanje zrna beše spontana radnja, gotovo instiktivna. Nad tim detaljem mogu malo i da se pravim važan. Hot smile

Idemo dalje!… Nerd smile

1 komentar na temu “Jedna na dan (19): 19. april 2012.”

Komentari su onemogućeni.