Jedna na dan (23): 23. april 2012.

Sad bih ja mogao da vam pričam kako sam baš tako hteo, ali to ne bi bila istina. Neke fotke se, prosto, dese. I ne provaljuju se baš kod svakog lako.

Proveo sam par sati u Beogradu i bilo je samo toliko vremena da se vidim sa Valexom. On je foto-entuzijasta kao i ja, izrazito privržen ličnom pristupu u pogledu na svet oko sebe. Opremljen je Canon mrcinom odavno i znao sam da će mu biti zanimljivo da proba draguljče. Čin upoznavanja sam slikao brzo, hvatajući aparat na gotovs bez razmišljanja:

Jedna na dan, 23. april 2012: Valex

(pogledaj veću fotografiju)

I kao što rekoh: neke fotke se prosto dese. Iz nekog razloga, dok sam radio u režimu blende, a podešavanja na aparatu nisam ni proverio, samo sam škljocnuo, ne primetivši da je određena ekspozicija od 0,3 sekunde. Da bi stvar bila gora, ovoliko je falilo da fotku izbrišem odmah, misleći da je totalni škart. Ne, nisam se predomislio, nego sam žurio da uhvatim momenat, pa sam promenio scenario prioriteta i nastavio da slikam. Sreća da je bilo tako, jer ne bih primetio gomilu detalja koje možete i sami da overite na većoj verziji fotke. Nagradno pitanje: koji fotoaparat ima Valex? Just kidding

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Zapravo, nema misije, pa se postavlja pitanje šta je to uopšte akomplišd. Reći ću vam šta: pouka. Naučio sam iz ovoga sledeće: ako nema problema sa prostorom na kartici, ne treba brisati ništa osim eksplicitnih škartova. Slobodna procena da je nešto škart treba da bude doneta tek kad se fotka malčice obradi.

I tako, idemo dalje. Ko zna gde ćemo stići…
P.S. A, da: šta Valex misli o draguljčetu, čućemo od njega.

3 komentara na temu “Jedna na dan (23): 23. april 2012.”

  1. Ево шта се мени десило у суботу… шкљоцао сам цео дан по Београду, проверавајући повремено на екранчету. Приметио сам да ми је понеки снимак стресен и да се људи нешто брзо крећу, ал’ реко то је зато што сам спустио осетљивост на само 200, а можда сам светло мерио на нечем тамнијем.

    Тек при последњем снимку приметим да ми је леви бирач померен на приоритет затварача. И да је експозиција цео дан била тринаестинка.

    Доста ми је и сигурна рука у овим годинама… шкарта и није било колико сам мислио да ће бити. Чак је Светлокомора успела да извуче пар преосветљених снимака, чудо једно.

  2. Valja draguljče, valja… Toliko valja da sam u ozbiljnoj dilemi da li da za svoj sledeći objektiv uzmem njegovog blizanca namesto makro objektiva na koji sam se nameračio. U ovoj sceni, konkretno, pokušavao sam da uslikam mehuriće na pivu 8-).

Komentari su onemogućeni.