Bura nad mirnom vodom

Mostly Autumn je jedna od meni najdražih rock grupa u poslednjih petnaestak godina. Stvorena da neguje zvuk u duhu sedamdesetih, kao da su mene pitali, ta grupa je uspela da stvori sopstveni amalgam na potezu između britanskog prog-folka kakav su nam ostavili Pentangle i Fairport Convention i progresivnog zvuka koji je na tragu kasnog Pink Floyda.

Teško je odabrati jednu pesmu. Ovu sam odabrao samo zato što je odavno nisam čuo – i to je sve.

Čačnete li po arhivi Suštine pasijansa, naći ćete još toga ovde i ovde.

Ne znam kakav stav imate prema ovakvoj muzici – ja je obožavam, to je očigledno. U svakom sloju nalazim nešto – od melodije i teksta, preko bogatog aranžmana zasnovanog na polifonoj bazi, čvrstom ritmu, solidnom gitarskom fraziranju i odličnom višeglasnom pevanju, sve do epske ikonografije kojom zaokružuju sve elemente. Principi ugrađeni u Mostly Autumn su toliko stameni da je grupa uspela da preživi česte personalne promene, uključujući i odlazak fenomenalne pevačice i koautorke Heather Findlay, koja je vernost matičnoj grupi morala da ustupi za vernost umetnosti. Beleške radi: Olivia Sparnenn, koja je član grupe od 2005. godine kao drugi ženski vokal, pokazala se kao dostojna zamena.

Jedna je glava, ipak: Bryan Josh je čovek sa minimalnom sujetom, ali maksimalnom posvećenošću. Zato Mostly Autumn veoma aktivno radi na sceni, te nije nikakvo čudo što se u njihovom oficijelnom izdavačkom opusu nalazi deset albuma autorske muzike i čak trinaest CD/DVD izdanja živih nastupa. A čega god se prihvatite, neće vam biti dosadno, čak i uz očigledni manir koji postoji u stilu grupe.

U slučaju da ste se zainteresovali, a niste dovoljno strpljivi da istražujete polako, preporučujem vam trostruku CD retrospektivu Pass the Clock (2009) gde ćete naučiti dovoljno za početak. Što se mene tiče, baš ovih dana se sladim novim, nedavno objavljenim albumom The Ghost Moon Orchestra.

I kao što već rekoh ranije: Mostly Autumn i Muse su mi vratili veru u muzičku scenu. Strpljen, spašen: ipak ima nove muzike koja mi je potpuno po volji.

 

P.S. A za tebe, Marinko, evo linka ka Mostly Autumn kanalu na jutjubu, pa udri brate.

2 komentara na temu “Bura nad mirnom vodom”

Komentari su onemogućeni.