Ko je Billy Roberts?

Imao sam ideju da sa vama podelim nešto drugo danas, ali ne mogu da odolim ovoj pesmi, baš u ovoj verziji. Objasniću vam zašto, ali najpre da čujemo pesmu koju već znate, sasvim sigurno u drugoj izvedbi ili više njih.

Što bi rekli manijaci: pravda za Billyja Robertsa! Čovek je ovo svirao kao svoju autorsku pesmu, još od kasnih pedesetih po klubovima Kalifornije. A onda se najzad setio da registruje pesmu 1962. godine, neposredno pre nego što će je snimiti kao singl…

Ceo svet misli o pesmi “Hey Joe” drugačije. Čak i Wikipedia.

Najpre, ima onih koji misle da je ova pesma narodnjak koji je postao globalno popularan zbog verzije Jimija Hendrixa, kome je to bio prvi singl sa JH Experience kad je došao u Englesku. A posle uspeha te verzije, većina slušalaca neuko misli da su drugi obrađivali Hendrixa… I najzad, nakon što sam jutros, budeći se uz kafu i listajući blogove, video grešku na sajtu časopisa New Musical Express, koji je zakukuljio stvar do daske tvrdnjom da je kalifornijski garažni bend The Leaves (inače, osnovan 1963.) ovo snimio kao original, nisam mogao da izdržim. Problem je u tome što je to bio prvi komercijalno orijentisani singl pesme “Hey Joe“, a ne prvi singl. Billy Roberts je svoj neveliki tiraž podelio radio-stanicama Kalifornije u nameri da promoviše svoje žive nastupe.

E, tako.

Komentari su onemogućeni.