Imaš prijatelja

Danas razmišljamo o prijateljstvu, devalviranoj kategoriji. Za tako nešto, potrebna nam je muzička zavesa.

Boga mi, James Taylor ima prijatelja o kakvom bi pesme mogle da se spevaju. A ko može biti prijatelj veći onog iz priče koja sledi, prosudićete sami.

Kada je Carole King spremala svoj (danas znamo, ključni) album Tapestry (1971), pozvala je Jamesa Taylora da joj pomogne. Bili su već dugogodišnji prijatelji i često su pomagali jedno drugom u studiju i na sceni. Karijera Carole King je bila u novom usponu, dok je Tayloru trebalo malčice dunuti u leđa; posle prvog albuma i naslovnog hitaSweet Baby James” (1970), trebala mu je pesma tog kalibra da bi pogurao sledeći album i ustoličio svoje mesto u onoj niši koja je za njega bila rezervisana.

Ali, on takvu pesmu tog časa nije imao.

Carole King je, mrtva ‘ladna, poklonila svoju najbolju pesmu iz špila Jamesu Tayloru i još ga naterala da je odmah snimi i objavi i kao singl i na svom albumu, čija produkcija je u tom času išla pomalo kilavo, baš zbog nedostajuće udarne pesme. Taylor je to prihvatio i objavio pesmu na singlu u januaru 1971, desetak dana pre nego što je objavljen album Tapestry.

Taylorov album Mud Slide Slim and the Blue Horizon je izašao u aprilu 1971, jedva dva meseca nakon što je Tapestry objavljen. Povučen iznenadnim uspehom singla koji je već carevao top-listama, i album je doživeo odličan uspeh, dosežući drugo mesto na Billboardovoj top-listi.

I ne samo to: Carole je namerno odustala od objavljivanja singla sa pesmom You’ve Got a Friend, prepuštajući Tayloru zamah koji je uhvatio. Srećom, to nije išlo na štetu njenog albuma: od četiri singla sa tog albuma (od kojih nijedan nije sa ovom pesmom), dva su dostigla prvo mesto Billboardove top-liste.

Vetar u jedra koji je Carole King dala svom prijatelju pomogao je da on zaista dosegne zvezdane visine. Godina je završena tako što je ova veličanstvena pesma donela nagradu Grammy Jamesu Tayloru za najbolju mušku izvedbu, a Carole King je osvojila Grammy za najbolju pesmu. I ako se ne varam, bio je to jedini put da je James Taylor dosegao #1 na Billboardovoj top-listi.

Red je da čujemo to dvoje velemajstora zajedno, u jednoj skorašnjoj izvedbi, ni četrdeset godina nakon one godine kada su oboje dotakli zvezde, baš zahvaljujući ovoj pesmi. Ah, da: oprostite Kraljici na blagom falšu na početku druge strofe: glas joj je oslabio poslednjih godina. Šta da se radi: pesma nije manje vredna zbog toga.

(Lična beleška: jednom u životu uzmi neku Olson gitaru u ruke i odsviraj nešto na njoj. Reč je o najboljim akustičnim gitarama na svetu. Nažalost, toliko su skupe da mogu samo da ih sanjam.)

Album Tapestry je monumentalno muzičko delo i o njemu ćemo posebno pričati kada za to dođe vreme. Tek, ostajem malen u znak poštovanja zbog čina koji je Carole King učinila prema svom prijatelju.