Nebo nad Beogradom 19. maja

A šta će to biti 19. maja? Veliki i važan bend. Izvinite, propustiću. Ali to ne znači…

…Ali to ne znači da ignorišem fenomenalnu pesmu. Elem, 19. maja Depeche Mode dolazi u Beograd da promoviše novi album Delta Machine, koji izlazi na tržište krajem marta. A video za novi singl “Heaven” je objavljen prekjuče. Stvar je fenomenalna i valja da je čujemo.

A šta da vam kažem: ne trzam mnogo na Depeche Mode i izvesno je da neću pohoditi koncert (uostalom: dajem sve koncerte Depeche Mode za odlazak u Zagreb 5. oktobra, na koncert Petera Gabriela). Međutim, jedno je kad vas kroz prizmu ličnog ukusa zabole uvo za neki bend, a sasvim drugo kad ulažete svoje poznavanje prilika da biste se izjašnjavali o njemu. Nije potrebno da čovek bude ljubitelj da bi prepoznao izuzetan entitet. Uostalom, neko ko je napravio i snimio pesmu “Personal Jesus” ulazi u antologiju onih koje poštujem – i to je to.

A ova pesma je velemajstorija. Tako je dobro spakovana i izvedena da odavno nisam čuo tako nešto. Obaška, u konkretnom slučaju mi prija što to nije zvuk onog synthpop benda iz osamdesetih koji sam rado zaobilazio, jer moje uši su oduvek više volele da budu potopljene u analogni zvuk. Najzad, drago mi je da Martin Gore aktivno sluša Muse. Nerd smile