Pro(g)jekat Rim

The Rome Pro(g)ject je naslov koji sadrži očiglednu igru reči. Kovanica sačinjena od reči “progressive” i “project”, ona u sebi krije nešto veoma zanimljvo i vredno pažnje ljubitelja progresivnog rocka, u koje se ubrajam i ja.

Sa idejom da kreiranja muzike u slavu celokupne istorije grada Rima, muzičar Vincenco Ricca je tokom 2012. godine okupio crème de la crème evropskog progresivnog rocka i zajedno sa tim uglednim muzičarima koncipirao i sastavio izvrsni višeautorski rad pod nazivom The Pro(g)ject Rome. Poslušajte:

Prepoznali ste ko svira? Bar gitaristu?

Pre nego što nastavim, navijte promotivni film (dok je još uvek aktivan). Ima u njemu skoro dvadeset minuta muzike, a slike su inspirativne… I podsećaju me na mesta koja sam stigao da pohodim tokom kratkog boravka u Večnom gradu.

A ko svira, to je posebna priča. Lista na jednoj stranici koju sam umotao:

Zašto je bitno ko svira? Muzika je dobra ili nije, zar ne? Nema veze ovo ili ono ime?

U ovom fahu je važno zato što to nije muzika trendova niti je to maniristički orijentisana produkcija. Autorski identitet je veoma izražen. Zbog toga je bitno da u progresivnom rocku znate sa kim imate posla. Dva su razloga tome: naučićete odakle su ljudi došli, pa ćete pronaći još mnogo vrednog sadržaja. A drugo: ako istražujete neko ime, to vas može odvesti ko zna gde, a vrednost te muzike je izuzetno velika – kako sa umetničkog i autorskog koncepta, tako i kao sredstvo velikog uživanja.

Dakako, tak osmo došli i do ovog materijala. Moj prijatelj Zoća, čovek koga već dugo molim da se priključi ekipi Suštine pasijansa (barem) u fahu muzike, skreuo mi je pažnju na sadržaj na koji je nabasao u veb-arhivama prog rocka, već dobro znajući da ne mora da mi saopšti ništa drugo nego spisak muzičara.

Ovo je sjajno.