Utovar nedeljom, 6. oktobar

Nije duhovito kad skontaš da je i jedan od tvojih omiljenih sajtova zapravo deo one iste imperijalne strukture koja voli da porobljava ceo svet…

Američka administracija je izvela nešto što se zove federal government shutdown. Prosto, nema budžeta, ergo nema para, ergo nema troškova. Nema troškova i tačka. Rade vitalne funkcije države – i to je to.

Stade i NASA - ovako im izlgeda sajt u vreme pisanja ovog priloga...

I baš me zabole za američku državu, ako ćemo pravo. Nego mi krivo: sajt agencije NASA je suspendovan. A čuju se i glasine da zaposleni ne mogu da uđu na svoja radna mesta. Misije su suspendovane, a šta rade sonde na Marsu bez kontrole, đavo će ga znati.

Ovaj svet je otišao u tri lepe: da su krenuli na Siriju, budžet bi bio izglasan po kratkom postupku. Nema rata, nema žurbe. Bemti tu državu kad svoje funkcionisanje zasniva na ratovima.

...Izašao na kraju i Bosanac, s nekakvom pletenom košarom u rukama. Spustio on košaru, a iz nje se pomolila zmija, lijep komad planinske šarke.Predlog za čitanje ovog popodneva: Boris Dežulović – Pjesma Euroazije.

Već sutra, na bini u Istanbulu pojavit će se azerbajdžanski zombiji sa “Hard Rock Ilahijom” i bradata žena iz Tataristana, proradit će na glasanju razne alijanse i lobiji, glasat će Kosovo za Albaniju, Kazahstan za Kirgistan, a Bosna i Hercegovina, po običaju, za hrvatskog predstavnika, nekakvu bizarnu dalmatinsku klapu u nošnjama turskih alaj-čauša i arambaša, sa sve jataganima, handžarima i kuburama, koja je samo grubim previdom odgovornih sa Hrvatske televizije nastupila ove godine u švedskom Malmöu, umjesto na Turkoviziji u Istanbulu. Gdje bi, uopće nema dvojbe, uzela prvo mjesto.

Jeste li gledali film “Dupe od mramora” (1995)? Ako niste, suncetižareno, nema čekanja: trk na gledanje! To što je film bio nagrađen u Berlinu nije bilo slučajno: proverite zašto.

Ni manje para za film, ni više filma.

Žilnikove filmove treba gledati. I opet gledati. I ponovo gledati. A onda gledati ispočetka.

Fenomenologija ratova veb-pregledača ne jenjava već 20 godina.

I što bi rekao Steve Ballmer, kad su ga pitali šta mu nedostaje u kompaniji: Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! Developers! .........

Suncetižareno, kad će Microsoft da nauči nešto iz svojih grešaka? Moj zaključak je: nikad. Predugo sam bio u toj priči da bi bilo ko sad mogao da mi soli pamet. Potpuno neverovatno je to da ludaci opstaju isključivo tako što proždiru sve male firme oko sebe i opstaju na talasu one tehnologije koju još nisu uspeli da upropaste u svom kampusu.

Grunfologija: izabrani lekar, privatna praksa i ostale triceSretnu se dva prijatelja na ulici, i pita jedan drugog:

– Bio si u toj novoj privatnoj lekarskoj ordinaciji, kao što si rekao?
– Da…
– I, šta je rekao lekar?
– 200 evra!…
– Ma, ne mislim na to, nego šta imaš?
– 50 evra!
– Daj, ne zezaj se, ozbiljno te pitam. Šta ti fali?
– Pa, 150 evra!

Klikni da dobiješ veliku sliku...Još jedan predlog za čitanje ovog popodneva: Kita u oko, prst nije dovoljan!

(ovog puta bez citata)

Ovog čoveka su religiozni toliko iznervirali da mu se otkačio feder svake skrupule. Ono, nije da ga ne razumem, ali me pomalo zabavlja i to što su u isti kazan strpani tradicija, metafizika, postmoderni egzibicionizam, socijalne devijacije, jednosmernost u poimanju tolerancije i upotreba krajnje banalnih činjenica kao parola.

Ali, stvar je u tome što bi svet bio siromašan da nije ovakvih. Štaviše, da ih je više, pa da se dostigne makar neki privid ravnoteže. Zato treba oprostiti čoveku što je pobrkao neke stvari i podržati to njegovo provetravanje piše na klupi.

Najpre jedan citat iz novina:

Troškovi, troškovi...

I ti troškovi, naravno, korespondiraju visini kredita, pa je opravdano da se troškovi kredita naplaćuju u procentima. Logično, zar ne? Deset puta veći kredit ipak zauzima deset puta više poslovnog prostora i mesta na disku, troši deset puta više struje i telefona, potrebno je deset puta više arhivatora i deset puta više mesta na polici u arhivi…

Banda lopovska.

(tnx Pura Moca via FB)

Upamti dobro ovo što ću ti reći: sve je samo stvar ugla posmatranja i veštine pakovanja. Sve ostalo je u oku i u duši posmatrača.

Pozdrav akademcima i ostalim mudroserima na polju muzike. Pogotovo onima koji su svoju šansu prokockali zbog odluke da je život u laži zanimljiviji od stvaranja u istini. Ovaj aranžman ne bi ni postojao da nije takvih koji od tradicije prave fetiš.

A kad smo već na polju estradnih radosti: nismo odavno preispitivali istoriju dostignuća na planu dizajna omota autorske muzike. Evo jednog skromnog dela.

Đez' ba! Guzi l' se išta?

Kad se nadivite dizajnu pidžame na ovom platinastom izdanju, obratite pažnju na naslov pesme.

Crnjak nedelje:

Nekrofilne tendencije!

(Tnx Mišel txe Piton)

I šta veliš, kornjača je spora životinja? M-da…

E, a je l' to ona kornjača što se pre grejala?

Ne bih se ja baš toliko kladio da ova politička atmosfera odgovara prilikama na termometru. Možda ćemo morati da tražimo alternativne izvore grejanja kada počne nestašica struje. Elem, i dalje opstaje bizarna činjenica da je grejanje na struju jeftinije od grejanja na gas. Dovoljno sam mator da pamtim kad je grejanje na gas bilo jeftinije od grejanja na ugalj, a sad je politika učinila svoje. Zato, predlažem da ubrano spremate zimnicu, i to od one fele koja ne zavisi od struje, jer moglo bi biti restrikcija…

Hoće li biti struje? To ne možemo znati dok se ne spusti prava zima.

Čovek sve može da istrpi kad je blagoutrobije namireno: mislite na to. Danas, u prvu oktobarsku nedelju, kada je oscilacija temperature još uvek velika, tanjir tople domaće supe na početku ručka je prava stvar. Prijatan ručak vam želim, ama šta god iza te supe na trpezu bilo izneto.