Prozor

Ask my baby what she wants to be
She’ll say a monkey swingin’ in a tree
Ask my baby what she’s thinkin’ of
She’ll say there’s nothing greater than love

Da li će se ikada išta promeniti? I don't know smile

Neće, to svi znamo! Ja pričam jedno, ti čuješ i razumeš drugo – to je klasična šema stara kao i čovečanstvo. Koja funkcioniše u oba smera. Ovo da dame ne budu povređene. Who me?

Steve Miller je to samo lepo opisao i uglazbio u ovoj pesmi. Nonšalantno i šarmatno, kako to samo on zna.

Imao je sreću da mu je ćale muzički posvećenik, a u kuću su mu dolazili ljudi poput Charlesa Mingusa i Lesa Paula. Koliko se klinaca na ovoj planeti može pohvaliti da im je prve akorde na gitari pokazao upravo Les Paul, rođeni kum? Zato nije ni čudo što je Miller, opčinjen, visio na kućnim sešnima umesto da se igra sa ostalom decom. Već sa dvanaest godina, zajedno sa svojim dobrim ortakom Bozom Scaggsom, osnovao je prvi bend. I to drugarstvo je, kroz razne bendove u kojima su svirali, potrajalo sve do kraja šezdesetih, kada je Scaggs krenuo putevima vrlo uspešne solo karijere.

Milerovi albumi iz tog vremena, a i sa početka sedamdesetih, bili su vrlo uspešni, kombinacija atraktivnih pesama u blues/rock fazonu koja je dobro prolazila kod publike i kritike. Važio je za odličnog gitaristu koji je pisao melodične i zanimljive pesme. Album The Joker (1973) bio je nešto sasvim drugo iz njegove kuhinje: dobitna kombinacija bila je malo mekša muzika savršenih refrena, optimistička i relaksirana, koja mu je donela prvi pravi veliki hit i otvorila vrata stadiona. Prvi platinasti tiraž pao je iste godine, a Fly Like An Eagle (1976) je samo potvrdio da uspeh nije slučajan, prodavši se u nekoliko miliona kopija. To se potvrdilo i sa nekoliko narednih albuma i gomilom uspešnih singlova.

Početkom osamdesetih, ne znam zašto, prestao sam da ga slušam. Po novinama pišu da i dalje svira, da se vratio svojim muzičkim korenima sa početka karijere, dakle bluzu. A to nije “my cup of tea”, nemam nešto volje da se upuštam u tu avanturu.

Radije ću baciti pogled kroz prozor.

Look through the window
Tell me what do you see
A beautiful planet
Peace and harmony