Slava i bogatstvo

All that glitter and all them gold
Won’t buy you happy when you’ve been bought and sold

No, da mi pređemo na modernu bajku.

Nisam ljubitelj šou programa tipa X-Factor, Američkih idola, Ja imam talenat i sličnih. Zakačim poneku emisiju na televiziji, odgledam jer verujem da svaki čovek ima pravo na priliku, ali se na kraju razočaram. Po pravilu, moji favoriti ne dobace daleko. Ne zato što nemaju talenta, već zato što neko ima bolji nastup, kako obično zaključi žiri. Prevedeno: neko je interesantniji za medije. Tu se žiri i ja suštinski razlikujemo. Mene zanimaju emocionalni naboj i energija izvođača, a ne sam nastup – to i ne očekujem od ljudi koji su amateri. Ako valjaš, vremenom naučiš koreografiju i kako da se ponašaš. A ako ne znaš da pevaš, džaba ti odličan scenski nastup.

Rebecca Ferguson je sličnu stvar osetila na svojoj koži. Još 2004. godine prijavila se za učešće u britanskom X Factoru, ali nije prošla, ponajviše zbog svoje stidljivosti i nedostatka samopouzdanja. Nekoliko godina kasnije pokušala je ponovo. Ovoga puta očarala je sudije svojim neobičnim glasom i dirljivim pevanjem. Iako nije pobedila, brzometno je potpisala ugovor za snimanje debi albuma.

Album Heaven (2011) je besprekorna kolekcija modernih pesama koja na pravi način pokazuje svu raskoš njenog glasa. Jedina moja zamerka, mada ne smeta previše pri slušanju, jeste nekonzistentnost repertoara. Daleko od toga da su pesme loše: odlične su! Ali imam utisak da je tim koji stoji iza nje neodlučan na koju stranu da je pogura: ka klupskoj pop/dance muzici ili čistom soulu.

Glasam za ovo drugo, čuli ste pesmu! Flirt male

Novi album pod nazivom Freedom se uskoro očekuje. Pesme za njega Rebecca je uradila u kolaboraciji sa poznatim likom iz tog sveta: Eg White je pisao pesme i producirao albume za Joss Stone, Adele, Duffy… Dakle, za prvu ligu mlađih pevačica soula sa Ostrva.

Slava i bogatsvo su već tu, samo da ne proda dušu…