Kaži zašto me ostavi

Svi imamo neke slike iz ranog detinjstva, bukvalni “snapshot” nekog trenutka koji nam se urezao u pamćenje. Jedan od mojih takvih trenutaka je rano jutro, negde oko 6 sati, u nekim predškolskim godinama – sedim za stolom i pijem belu kafu, čekajući da me majka odvede u obdanište, pritom listam novi broj “Denisa” (sećam se čak i naslovne), a sa radija ide neki divni ženski glas koji je, po mojoj klinačkoj proceni, pevao nešto na italijanskom jeziku.

Poslednjih par godina sam se upinjao da nađem koja je to pesma, ali bez ikakvog uspeha, jer sem melodije nisam ništa drugo upamtio. A onda, pre nekih desetak dana, čuo sam je u kolima mog druga Ugija dok me je vozio od Ajndhovena do Roterdama…

Nije nimalo čudno što sam je čuo baš tada i na tom mestu. Naime, “Porque te vas” je dosegla slavu čitave dve godine od objavljivanja, tek kada se 1976. godine pojavila u filmu “Cría Cuervos. Pre oko godinu dana, film je emitovan na holandskoj televiziji i pesma je lokalno postala toliko popularna da je čak ušla na neka niža mesta njihove top liste singlova.

jeanetteLepojka iz spota je Jeanette, žena zanimljivog multinacionalnog porekla. Otac joj je Maltešanin, rođen u Belgijskom Kongu (današnja Demokratska republika Kongo), a majka Španjolka sa Kanarskih ostrva. Rođena je u Londonu i provela detinjstvo u Kaliforniji tako da, kada se preselila u Barselonu posle razvoda roditelja, nije znala skoro ni reč španskog, jezika na kojem će posle izgraditi karijeru.

Karijeru je počela svirajući gitaru i pevajući u studenskom bendu Pic-Nic. Po njihovom raspadu, krajem šezdesetih godina prošlog veka, seli se u Beč s mužem, mađarskim fudbalerom Laszlom Kristofom, s namerom da batali profesionalno bavljenje muzikom i posveti se domaćinstvu. No, posle dve godine dobija ponudu od jedne španske muzičke kuće, te se vraća za Barselonu i pokreće solo karijeru. Na prvom singlu koji je objavljen, izdavači su pogrešili u ispisu njenog imena (u originalu se piše “Janette”), ali je odlučila da nastavi da nastupa pod tim imenom. Sledi tuce uspešnih albuma, na kojima se nalaze i dueti s mnogim poznatim muzičkim zvezdama tog vremena (između ostalih i sa Juliom Iglesiasom, dok je ponudu Michaela Jacksona odbila).

Krajem osamdesetih polako se povlači iz muzičkog biznisa i vraća se inicijalnoj ideji da se posveti porodici. Na Wiki stranici posvećenoj njoj piše da “priprema povratak na scenu novim albumom koji će biti objavljen 2011. godine”, no nisam uspeo da iskopam da li je stvarno i objavljen…

Zanimljivost: ko voli Patsy Kensit, može da uživa u njenom izvođenju engleske verzije ove pesme u duetu s Elisabeth Hurley, u isečku iz filma “Der Skipper” (preporuka: ipak isključiti ton i fokusirati se na sliku).

3 komentara na temu “Kaži zašto me ostavi”

  1. Bio si brži! 🙂

    Od Saurinog filma malo šta mi je ostalo u sećanju sem ove pesme. Starija devojčica ju je neumorno vrtela tokom celog filma tako da nema šanse da se zaboravi.

    Ja sam je, kao i sve malo opskurne stvari, pronašao sa popriličnim zakašnjenjem, tek pre neku godinu.

    Jedino što nisam znao da je i ti tražiš. 🙂

  2. Е, надбих вас… нашао сам ово пре више од три године, јер сам боље запамтио наслов (погреших за једно слово, успело из другог пута). Од филма (преведен код нас као “Змија у недрима”) се само сећам да сам га гледао на тевеу (тадашњи РТБ пре него што је прекречен у РТС) и да су се у њему неке две клинке играле неких бизарних игара. И да сам се зарекао да ћу имати ову песму.

    1. Pa lako je vama dvojici, imali ste i neko sećanje na film pa je bilo neke osnove za pretragu, meni je u klinačkoj glavi ostalo samo “lalalala-lalala-lalala-lala-lala, lalala-la lalala-la” 😉

Komentari su onemogućeni.