Voz

Sećate li se svoje prve vožnje vozom? Obično smo svi bili nešto mali pa nam se to gubi u magli godina, ali u mom slučaju situacija je bila takva da sam prvu deceniju života putovanja provodio uglavnom ušuškan na zadnjem sedištu ćaletovog “keca”, bilo da je reč o odlasku na more (putuje se uglavnom noću, da se izbegnu vrućine) ili do zrenjaninskog atara gde nam je bilo stacionirano 90% rodbine.

Stoga mi je živo u sećanju ostala prva vožnja po šinama, jer sam već dobrano zagazio u adolescenciju. Nije to bio voz u klasičnom smislu te reči, već šinobus koji je polazio sa Dunav stanice, no ugođaj je bio kompletan. Najveći utisak mi je ostavio most između Tomaševca i Orlovata koji je “shareovan” između šinobusa i drumskog saobraćaja, tako da sam sa zanimanjem gledao automobile koji su stajali na semaforu čekajući da mi prođemo. Godinama sam želeo da se vratim na taj most, te sam to i učinio tri decenije kasnije, prošlog leta…

Younger brother je britanski elektronski duet koji sačinjavaju dva iskusna muzičara, Simon Posford i Benji Vaughan. Posle nekoliko solo projekata odlučili su da udruže snage 2003. godine, što je dovelo do tri sjajna studijska albuma. Današnja stvar uzeta je sa poslednjeg albuma, “Vaccine”, izdatog 2011. godine.

– * –

Teodora je imala šest godina. Bili smo kod mojih u Zemunu, na ručku, te odosmo posle da se prošetamo pored pruge koja prolazi ni 300 metara od moje rodne kuće. Stajali smo na peronu, kada mi je nešto palo na pamet:

– Cico, pa ti se nikada nisi vozila vozom?
– Nisam, tata.
– Idemo!

Upali smo u onaj prigradski voz koji ide do Batajnice, izašli na sledećoj stanici, u Zemun Polju. Prešli preko šina, uhvatili naredni voz za nazad. Avantura! Smile

Komentari su onemogućeni.