Vreme u boci

U neko drugo vreme, čitanje stripova je bilo jedna od omiljenih zabava za svakog dečaka. Pa tako i za mene. Da ne bude zabune, knjige nikada nisu bile zapostavljane naušrb stripova. Kako sam odrastao, stripovi su sve više ostajali po strani. Možda je to bio sasvim prirodan tok stvari, sazrevanje koje dolazi sa godinama. Mada sam poprilično siguran da je u mom slučaju bilo nešto sasvim drugo.

Odrastao na vrednostima klasičnog evropskog stripa koji je dolazio iz Francuske, Belgije, Španije & Italije, pa nisam mogao da svarim junake koje je promovisao Marvel Comics. Spajdermeni, Betmeni, Supermeni i ostali slični njima nekako mi nisu legli.

Godinama sam izbegavao da gledam filmove koji su bazirani na junacima iz stripova. Glupo mi je da uništavam svoje dečačke fantazije. Ameri su redovno snimali filmove o junacima sa kojima nisam mogao da se identifikujem.

Vuki mi je toliko nahvalio novog X-Mena da sam morao da pogledam film. Danima sam se nećkao, pa sam krenuo da ga gledam i jedva izdržao do kraja. Definitivno, ovo je film za nedorasle. 🙂

Sa izuzetkom jedne genijalne scene koja koja je u slow motionu, a popraćena je, potpuno neočeviano, današnjom pesmom.

Danas, Jim Croce je mit. Muzičar koji ima veći broj izdatih kompilacija od broja pesama koje Jim Croceje snimio. Imao je tu nesreću da, u trenutku kada je počeo da stiče širu popularnost, završi život u padu aviona koji ga je vozio na naredni koncert.

U normalnim okolnostima tu bi se stavila tačka. Ali, neko vispren u diskografskoj kući za koju je snimao rešio je, kao i obično, da ušićari na toj tragediji. Pesma Time In The Bottle se, ionako, na prefinjen način bavi besmrtnošću. Bio je to dobar komercijalni potez, dospela je do prvog mesta američke top liste.

Ako se pitate da li je ovo najbolja pesma koju je Croce napisao, odmah ću vam reći. Nije!

Ali je jebeno dobra!

If I could save time in a bottle
The first thing that I’d like to do
Is to save every day till eternity passes away
Just to spend them with you

If I could make days last forever
If words could make wishes come true
I’d save every day like a treasure and then
Again, I would spend them with you

But there never seems to be enough time
To do the things you want to do, once you find them
I’ve looked around enough to know
That you’re the one I want to go through time with

If I had a box just for wishes
And dreams that had never come true
The box would be empty, except for the memory of how
They were answered by you

But there never seems to be enough time
To do the things you want to do, once you find them
I’ve looked around enough to know
That you’re the one I want to go through time with