aplauz

jedini način da se odistinski hvalim kako imam lepe unuke jeste da ih nagovorim da se prošetaju sa mnom. slike su odavno podložne montaži i više mi niko ne veruje kad se hvalim foto-sadržajem mobilnog telefona (slike po novčanicima su demode čak i za nas matore; u stvari i novčanici su demode).

ali još uvek samo najmlađa pristaje da sa dedom prošeta bečićkom plažom i to pod uslovom da je ubedim da ću stvarno da joj kupim onu “prelepu narukvicu od morskih školjki” i sladoled sa pet kugli.

i tako dok je narukvica gubila svoj prvobitni sjaj natapana delovima petokuglastog sladoleda, čuli smo uživo nešto što nam je privuklo pažnju. u stvari ona je čula ono što je njoj privuklo pažnju, a meni je pažnju privukla sladoledna fleka na letnjoj košulji.

nema tu mnogo reči i ubeđivanja. ona krene gde je naumila, a ja za njom. i već joj je glavica naslonjena na metalnu ogradu kojom se bistro nekog hotela na plaži odvaja od nas, obične raje na korzou. a u bistrou desetak stolova i tridesetak gostiju. svečano neko veče. orkestar i pevaljka. ili je ipak pevačica. ako je to ona na koju mislim, čudi me da je pristala da peva pred tridesetoro gostiju. al’ dobro. nastup je očigledno ugovoren za fiksni broj novčanica i ne zavisi od broja gostiju. od koliko će gostiju menadžer te novčanice “nabaviti” muzikante/muzičare ne interesuje.

i nema šta. unuka je tiho za sebe, mene i još pet-šest nas koji smo uspeli da se privučemo ogradi naručila omiljenu pesmu, a muzičari kao da su čuli. i tako. džaba bilo narukvice od školjki, džaba bilo petokuglastog sladoleda. vrhunac večeri bio je nastup pevačice na koji smo slučajno naleteli i kojem smo prisustvovali jer smo bili najbliži ogradi.

tu negde pred kraj pesme unuka me vuče da krenemo. čula je koliko je htela. uspevam da je zaustavim u tom neizgovorenom zahtevu i da odslušamo pesmu do kraja. čak i iskusni profesionalci, sigurni i samouvereni u svoj nastup očekuju aplauz na kraju izvođenja. a ova skupina, na čelu sa pevačicom, to i zaslužuje.

da u muzici ipak nije sve pitanje novca dokaz je i naklon koji smo dobili. nas manje od deset lociranih sa ove strane ograde.