Most

Čim krenem van ustaljenih muzičkih tokova, naletim na nešto interesantno. Ovoga puta zaustavio sam se u Meksiku. O marijačima i sličnim kombinacijama smo već pisali – taj zvuk je lako prepoznatljiv. Grupa Cast nudi nešto sasvim drugačije.

Daleko od očiju, daleko od srca – kaže dobro poznata poslovica. Vreme je da malo smanjimo tu razdaljinu.

Kada je reč o muzikalnim nacijama poput Meksika, sve varijante lokalnog folklora su glavna fora. Nije sporna ni mešavina sa drugim muzičkim žanrovima koje dolaze iz okruženja – veselje & zabava su zagarantovani. Problem nastaje kada se svira muzika čiji su koreni na drugoj strani sveta. To je početak lokalnog ignorisanja.

Muziku grupe Cast je teško opisati. To je neverovantna mešavina progresivnog roka, klasike, lokalne muzike, modernog džez-roka i svega ostalog što može kompetentnom i iskusnom muzičaru da padne na pamet. O sviračkom umeću nema šta da se kaže – već posle par minuta vilica padne na pod i ostane otvorena.

CastSve bi ovo savršeno funkcionisalo i oni bi bili velika grupa da žive i nastupaju u Evropi, Japanu ili SAD. Za ovakvu vrstu muzike postoji ogromno tržište. U Meksiku rade gotovo u ilegali. Iako iza sebe imaju tridesetogodišnju karijeru i preko dvadeset objavljenih albuma, čini se kao da su na početku karijere.

Album Arsis (2014) bi mogao biti prekretnica. Cast su ukapirali da novi mediji poput Cevke mogu biti od velike pomoći. Nesebično su preko svog kanala ponudili kompletne albume i koncertne snimke. A ovaj album, kada se već nudi besplatno, obavezno preslušajte jer je posredi fenomenalna svirka. Što glasnije!

Možda im se ovoga puta posreći i osvoje zasluženu nagradu.