Generacija

Blind their lives with pills and lies
and still they’ll find their vision
and soon they’ll leave you to your yesterday.
And they’ll sing goodbye scars of Hitler
and goodbye bankers’ trust.
Aquarius is shining and the sun is one of us.

U vreme kada moralni kodeks & stav sve više postaju rastegljive kategorije, retko se pronalaze autori koji još uvek imaju snage da se drže principa koje su odavno odredili.

Buffy Sainte-Marie je žena koju je teško objasniti. Kanađanka, indijanka iz plemena Cree, zakoračila je u svet muzike još početkom šezdesetih i odmah privukla pažnju svojim beskompromisnim pesmama. Protest je bio u modi ali se, vremenom, pretvorio u njen vrlo jasan stav. Na um mi ne pada niko drugi sličan sem Joan Baez. I dok je Baezova napravila globalnu karijeru, Buffy je bila nekako u zapećku.

Razlog tome verovatno leži u njenoj beskompromisnosti. Nije dozvoljavala da joj se iko meša u posao – svirala je i snimala kada je i sa kim htela. Posledica takve odluke je relativno mala diskografija – svega dvadesetak albuma za više od pedeset godina karijere. Ali kakvih!

Bilo je tu uspona & padova, kao i kod svih, no njene pesme nikoga nisu ostavljale ravnodušnim. Što zbog same muzike i tekstova, što zbog ugođaja pri slušanju – u trenutku je uspevala da se preobrazi od umiljatog mačeta u nešto potpuno divlje. Da zareži.

Power in the BloodNovi album, Power in the Blood (2015) izašao je posle sedmogodišnje pauze. Čudno je koncipiran, jer sadrži prerade nekih njenih starijih pesama, neke nove, a i nešto obrada. No, njegov zvuk je posve moderan i prilično oštar za autorku od 74 godine. Očigledno, Buffy odbija da ostari.

Pesma “Generation” je napisana još pre četiri decenije i jedna je od njenih najupečatljivijih. Ako se osvrnemo oko sebe, videćemo da se za sve protekle godine gotovo ništa nije promenilo – slično je kao u citiranim stihovima.

Ima samo jedna sitnica koja mi bode uši – u novoj verziji pesme, izbacila je Hitlera, a umesto njega ubacila reč history.

Sve u duhu tako moderne “revizije (h)istorije”…

Pitam se nije li Buffy malo “popustila” pred kraj svog života, a nekako mi je teško da u to poverujem. Ili treba da sačekam sa zaključivanjem do njenog novog albuma. Ako ga uopšte bude.