Kakva si ti lepojka

You’re a very lovely woman
But I think I better turn you down this time.
‘Cause you’ve used all of your charms on me
And I kind of miss the things I left behind.

Otkačiš žensku i… Ništa. Reči su samo izgovor.

U vreme kada je napisao ovu pesmu, Emitt Rhodes je imao samo 16 godina. Kada se pojavila kao singl grupe The Marry-Go-Round imao je jedva 17.

U leto 1966. godine grupa klinaca je sviruckala u Rhodesovoj garaži. Ništa neobično za to vreme u Los Angelesu. Emittova inspiracija su bili The Beatles, tačnije pesme koje je Sir Paul znao tako savršeno da sklopi. Normalno, nisu izostali ni uticaji lokalnih heroja The Byrds i grandioznih aranžmana mnogih tadašnjih pop grupa. Ubrzo su napravili demo snimke, a za grupu se zainteresovala A&M Records.

Već prvi singl sa pesmama “Live/Time Will Show the Wiser” neočekivano je pobudio pažnju i gotovo senzacionalno odjeknuo u lokalnoj zajednici. B-strana je imala više uspeha sa druge strane Atlantika – završila je kao jedna od pesmama na prvom albumu grupe Fairport Convention!

Lovely WomanNjihov naredni singl “You’re a Very Lovely Woman” imao je sve preduslove da postigne veliki uspeh – pesma je grandiozna, pažljivo i bogato aranžirana i hvata na prvo slušanje. Tržište nije delilo moje mišljenje, a diskografska kuća je izgubila interesovanje da “gura” grupu. Ni naredna dva singla nisu ništa bolje prošla. Album, sastavljen od singlova i neobjavljenih demo snimaka, tek je mnogo godina kasnije prepoznat kao klasik.

Današnju pesmu pod malo promenjenim naslovom je snimila Linda Ronstadt 1971. godine i objavila je kao singl.

The Bangles su pesmu “Live” snimile za album All Over the Place (1984), a Fairport Convention još uvek izvode “Time Will Show the Wiser“.

Emitt Rhodes je napustio grupu i počeo sam da snima svoje pesme.

O njegovim fascinantnim solo radovima ćemo nekom drugom prilikom.

Komentari su onemogućeni.