Osećam se kao crvendać

Pre nekoliko godina sam pisao kako sam naučio šta je Fotheringay i razrešio dileme oko toga o čemu istoimena pesma govori. Fotheringay je i ime grupe koja je, na žalost, suviše kratko potrajala.

No, ma koliko ova epizoda oko koje su bili okupljeni vrsni muzičari bila kratka, postala je nezaobilazna karika u razvoju engleske folk-rock scene.

Da se podsetimo: grupa Fairport Convention je bila velika i važna za revitalizaciju britanskog folka i uvođenje rock elemenata u ovu vrstu muzike, mada je imala i ozbiljnih problema, jer je na jednom mestu okupila brojne vanserijke muzičare. A danak tome je bio sputavanje njihove sopstvene kreativnosti.

Sandy Denny je prva otišla, želeći da izvodi sopstvene pesme, da bi nešto kasnije to isto uradio i Richard Thompson, kako bi započeo brilijantnu solo karijeru.

FotheringayDennyjeva je brzo osnovala sopstvenu grupu i snimila album Fotheringay (1970). Muzika koju su izvodili nije bila daleko od onoga što je radila sa prethodnom grupom, ali je bila jako fino “spakovana” – pored sopstvenih pesama i kolaboracija sa svojim budućim mužem Trevorom Lucasom, sa kojim je delila i vokale, uz par tradicionala, našlo se mesta i za pesme Boba Dylana i Gordona Lightfoota.

The Way I Feel” je jedna od ranih Lightfootovih pesama koju je snimio na prvom albumu. Očigledno je da mu mnogo znači jer je drugi album nazvao po njoj, ponovo je snimio i praktično ga zatvara. A njegova priča je jednostavna, napisana uz izdašno korišćenje stilskih figura, pa je bolje da je citiram:

The way I feel is like a robin
Whose babes have flown to come no more!
Like a tall oak tree alone and crying
When the birds have flown and the nest is bare.

Now a woman – Lord, is like a young bird
And a tall oak tree is a young man`s heart.
Among it’s boughs you find her nesting.
When the nights are cool she’s warm and dry!

Your coat of green, it will protect her.
Her wings will grow your love will too.
But all too soon your mighty branches
Will cease to hold her and she’ll fly from you.

The way I feel is like a robin
Whose babes have flown to come no more!
Like a tall oak tree alone and crying
When the birds have flown and the nest is bare.

When the birds have flown and the nest is bare. 

CollectedTaj crvendać iz naslova je “robin” u pesmi, ptičica koja je više skitalica nego selica, pa je i ostatak pesme jasan.

Kako je Lighfootova verzija klasična folk varijanta sa akustičnom gitarom kao pratnjom, u izvođenju Fotheringaya se stiče utisak da je crvendać, baš kao u pesmi, raširio krila i poleteo. Po mom mišljenju, njihova verzija je bolja.

Nedavno je do mene došao trostruki album Nothing More: The Collected Fotheringay (2015) koji, pored oficijelnog albuma sadrži i pesme spremane za drugi, neobjavljeni, kao i zapise sa njihovih koncerata. Praktično, sve ono što su ikada snimili.

Valjda vam je jasno šta mi se nalazi u plejeru. Hot smile