Svete mošti

Ljude poput Roberta Planta naprosto obožavam jer spadaju u retku kategoriju onih koji žive u harmoniji sa samim sobom. Nekada ikona roka, čovek je odavno shvatio da je dostojanstveno starenje mnogo važnije od astronomskih honorara i odavno je u poziciji da može da se postavi kao mudrac. Ne kao “mudrac” koji soli pamet drugima, već kao čovek koji je u stanju da se neprestano menja i prenosi svoje bogato iskustvo mlađima.

Uostalom, čitava njegova solo karijera je obeležena kretanjem i istraživanjem nekih novih puteva.

Njegov poslednji album Carry Fire (2017) je još jedan dosledan korak koji jasno pokazuje da uvek postoje alternativna rešenja. Očigledno je da je pronašao mladu prateću ekipu koja mu odgovara (The Sensational Space Shifters) i sa njima snimio još jedan album, što ranije nije činio. I što je najlepše, nesebično je dozvolio mladićima da se razmahnu (potpisao ih je kao koautore svih novih pesama) iako zadržava dizgine u svojim rukama.

Carry Fire (2017)Ne razumem recenzente koji uporno, posle Plantovih 11 solo albuma, pokušavaju po ko zna koji put da prave paralele sa grupom Led Zeppelin. Muzike koju su oni pre više od četiri decenije stvarali jednostavno više nema, jer odavno nema ni konteksta u kojoj je nastajala. Zato je njeno pominjanje više stvar sentimenta i, normalno, sopstvenog muzičkog ukusa. A to su stvari o kojima je bespredmetno raspravljati.

Već tradicionalno, teme novih Plantovih pesama su vezane za razmišljanja zrelog muškarca o ljubavi i transcendentalno filozofiranje no, ovoga puta se malo dotakao i politike.

U “Bones of Saints“, verovatno podstaknut događajima u svetu poslednjih godina, on postavlja prava pitanja:

Who buys the bullets?
Who sells the guns?

Ali ne daje i odgovor na njih. Moćna vojna industrija će, uprkos njegovom jasnom protivljenju, nastaviti da radi svoj posao, a pozivanje na Raj i anđele neće nam mnogo pomoći. Sem da se malo opustimo, jer pesma ima odličnu atmosferu.

Plant nas je odavno pomalo razmazio svojim izdanjima, pa i za ovaj album važi isto kao i za prethodne – što ga više slušate, postaje vam sve draži.