Horoskop Diotalevi-SP: 16. Znakovi – Gudalo

Osoba-gudalo je anahronizam na dve noge. Poslužiće vam kao pomoćnik u rešavanju ukrštenih reči ili za pomoć prijatelja u “Milioneru”. Ali sa takvima ne želite da idete na letovanje.

GUDALO

GUDALO - bajt/hedonijaDIMENZIJE – bajt/hedonija

OSOBINE – Osoba koja živi u znaku gudala je umerena, tiha i mirna, uobičajeno razmisli pre nego što kaže bilo šta. To su ljudi koji ne žure, jedu polako, a o planovima se dogovaraju blagovremeno. Ideje u njima kuvaju dugo, a čak i kad se najzad jave, gotovo nikad ne predstavljaju afekt, već vrlo odmeren rezultat. Duge meditacije razmišljanja kod tipičnih osoba-gudala su uobičajena stvar. Mnogi u ovom znaku, pogotovo ako su došli iz Levitirajućeg nadznaka, vole matematiku i dobri su u teoriji. Ali nisu inženjeri: pre su naučnici i teoretičari. Tek poneki varijeteti, veoma retki i nadasve atipični, sposobni su da dignu glas ili učine nešto na prečac; takve danas smatramo atipičnim predstavnicima znaka.

Osobe-gudala su dobre u anahronim zanimanjima: bibliotekari, pisci i pesnici, utemeljitelji ideologija (ali ne i borci), čarobnjaci u arhivama, kustosi u zavičajnim muzejima. Zbog izrazito skladnog odnosa koji postoji između dimenzija znaka, razumevanje umetnosti ih čini odličnim poznavaocima oblasti koju prate – ali nisu bogzna kakvi scenski umetnici. Dosta osoba-gudala nalazi ispunjenje u prosvetnom radu, pogotovo u onim oblastima koje od učenika zahtevaju natprosečni talenat i veliki rad (poput sviranja instrumenta ili baleta). S druge strane, osobe koje žive u znaku gudala po svojoj prirodi nisu dobro usklađene sa žurnim tempom života koji vlada u modernom društvu. Iako prinuđene, kao i svi ostali, da se suočavaju sa artefaktima urbanog života, te osobe će patiti u dubini duše. Zato je nepoželjno da se bave delatnošću koja iziskuje prisustvo u stresnim okruženjima (policija, zdravstvo, komunalne delatnosti, novinarstvo, dnevna politika). Ukoliko je osoba potekla iz Statičkog nadznaka (pogotovo Noblica), apsolutno ne bi trebalo da se bavi bilo kojim poslom u kome se podrazumeva upotreba nekih oštrih predmeta.

OTPORAN NA… – Ukoliko osoba u znaku gudala uspe da se prilagodi arhetipu svog znaka, gotovo sigurno je da će doživeti duboku starost u pristojnom zdravlju. Međutim, za Dinamičke nadznakove to ne važi – ali zato njih odlikuje veština brzog uspostavljanja mentalne ravnoteže čak i kad ih neko iznervira.

NEOTPORAN NA… – Gudala su ljubitelji slatkih stvari, ali pomalo i neumereni u konzumiranju; to je jedina loša navika u hrani tipičnog gudala. Štaviše, to je loše, jer vodi u klasične bolesti digestivnog trakta, a u težim slučajevima i u dijabetes.

NAJVEĆA VEROVATNOĆA ZA AKADEMSKI USPEH (uključujući Nobelovu nagradu) – Pseudoikabalističke tehnike udvojavanja primarnih sintagmi (bez enklitike) iz ugla savremenih tendencija na polju primenjene frazeologije.

TIPIČNI predstavnici – Mahatma Gandi, Branko Ćopić, Desanka Maksimović i Neda Arnerić

Čim ga vidiš, ne znaš šta ti misli: Emir Kusturica, atipični po svakom aršinuATIPIČNI predstavnici – Emir Kusturica, onaj uvek pijani iz nekih beogradskih dnevnih novina, Majka Tereza i Borka Pavićević

BELEŠKE O ZNAKU – Za sve znakove u strukturalnoj grupi bajt važi da nema velikih oscilacija od arhetipa. Kada je reč o gudalu, jedini danas poznati značajni izuzeci od pravila su zabeleženi u pomenutim kombinacijama nadznakova – ali to važi u nekim izolovanim situacijama. Međutim, potpuno je nejasno zbog čega se osobe u znaku gudala tako loše slažu sa osobama čiji znak je u strukturalnoj grupi zemlja, pogotovo potkovica i slanik (pripadnici drugih grupa po angažovanosti). Najpre nema nekih loših pokazatelja, a onda se gotovo iznenada prekine prijateljstvo, saradnici na poslu ugroze projekat na kome zajedno rade, saputnici se raziđu… Objašnjenja nema; stvar je tim gora što osobe u znaku gudala izrazito cene timski rad i saradnju kao princip, tako da ne pokazuju nikakvo slično ponašanje sa drugim znakovima.

$#$