Od najmanjeg do najvećeg

Pred vama je jedna neobična vizuelna prezentacija prirode, u svoj veličanstvenosti prikazanog odnosa veličina. Nije loše da se podsetimo, da malo spregnemo svoju aroganciju prema prirodi.

Najpre pogledajte ovaj kratki film:

A zatim idite na prezentaciju The Scale of the Universe 2 po kojoj je taj film i napravljen. Reč je o interaktivnoj flash animaciji u kojoj se krećete klikom na objekat ili pomeranjem klizača.

Sićušni svet: granica optičke vidljivosti uz pomoć instrumenata

Moram da naglasim: ovo je jedna od najlepših vizuelnih prezentacija proporcije u prirodi koje sam imao zadovoljstvo da vidim. Iako svedena na trivijalne odnose i na pomalo posprdni ton kojim autor objašnjava neke artefakte, veoma je zanimljivo kretanje po virtuelnoj dubini, u logaritamskoj skali 10n koja pomaže u lakšem prihvatanju odnosa.

I čovek prosto ne može da se odluči koji pogled je zanimljiviji – pogled u mikrokosmos ili onaj u makrokosmos.

To što Pluton nije više prava planeta i nije tolika šteta; koliko li je samo satelita koji su veći od njega...

Najviše me oduševilo to što antropocentrični ugao gledanja brzo gubi svoj smisao. Tu i tamo ima mnogo poređenja sa nekim ljudskim merilima (prečnik planetoida Sedna odgovara dužini Kalifornije; baš mi je milo, čestitam) ali to brzo pada u vodu pred stvarno ekstremnim veličinama. I ponovo, oduševljen sam prikazom veličine zvezda; najveća poznata zvezda, VY Canis Majoris, toliko je velika da odgovara rastojanju od Sunca do Neptuna.

Najviša ocena iz likovnog za prirodu

Nivo apstrakcije je, da tako kažem, dovoljno prihvatljiv nama koji ne vidimo previše u matematičkim formulama. U određenom momentu više nje važno koliko je šta tačno i da li je prikazano potpuno verno; ovde je reč o opštem konceptu spravljenom za običnog gledaoca, a ne o naučnom radu za akademike i recenzente časopisa Science. Light bulb

Palo mi je na pamet: šta bi rekao Carl Sagan na ovo? Uopšte, voleo bih da znam šta bi rekao da je doživeo sve one slike koje je uhvatio teleskop Hubble. Takav baja u popularizaciji nauke se još nije pojavio posle njega… A možda se pojavi neko tako rečit do vremena kad teleskop James Webb stupi u funkciju…

(Via)

1 komentar na temu “Od najmanjeg do najvećeg”

  1. Zanimljiva verzija o postojanju drugih dimenzija kao i razne druge teme stoje u knjizi Zhuan Falun – pročitati englesku verziju (ko zna može i kinesku što je najorginalnije :))

Komentari su onemogućeni.