Happy Birthday, Mr Chris Thompson!

Danas je 65. rođendan jednog sjajnog pevača i velikog baje rock’n’rolla. Mnogi čak ne znaju ni njegovo ime, a trebalo bi.

Za Manfred Mann’s Earth Band ste svakako čuli. A ukoliko niste bili već dovoljno zreo slušalac u vreme kad je taj bend počinjao na tragu stare reputacije svog šefa, promašili ste da upamtite ime najvažnijeg pevača grupe, onog koji je radio u zlatnom periodu 1976-1986. No, budimo pošteni prema čoveku: to je samo najpoznatija, a nikako jedina referenca tog fantastičnog muzičara.

Pa, da se zagrejemo.

Christopher Hamlet Thompson rođen je 9. marta 1947. godine u Engleskoj, mada je odrastao na Novom Zelandu, gde i danas živi u pauzama između muzičkih projekata koje vodi, uglavnom, iz Engleske. I zato je često u pokretu.

Bile su to one romantične godine… Bio je to jedan od poslednjih zaista važnih i velikih koncerata klasičnog rock’n’rolla. MTV je preuzeo i za stari način više nije bilo mesta, osim na onim globalno prenošenim TV spektaklima…

Važna karakteristika vrhunskih muzičara je prilagodljivost. Za Chrisa Thompsona je važilo da ume da pruži sve što se od njega traži i zato je radio sa gomilom muzičara po pozivu. Mnogima je promaklo da je on bio jedan od pevača na projektu Jeff Wayne’s Musical Version of the War of the Worlds.

Ambivalentnost Chrisa Thompsona je široka. No, klasične forme su ono u čemu baja najbolje pliva. I to one anahrone: ne mogu da odolim, pomenuću jedan čudni album gitariste kojeg jako volim… Steve Hackett je pozvao Chrisa Thompsona da peva na albumu za koji ne mogu reći da sam najbolje ukapirao: bio je to Feedback ’86 (2000).

A do mene je nedavno došao i jedan video zapis sa neke klubske svirke u Norveškoj; domaćin mu je bio Mads Erikson Band, lokalni bend koji zaslužuje pažnju. Bilo je ježenja dok sam to gledao i slušao… Bilo mi je drago da se uverim da čiča nije izgubio ama baš ništa od svog starog načina. Perfektan nastup! Pusti ovo glasno!

Ako vam je više po volji pompezna verzija ove numere, evo je ovde.

A kad čujete sve ovo što sam pripremio za vas povodom rođendana Chrisa Thompsona, skoknite na njegov jutjub kanal i čačkajte. Ima šta da se čuje, ako volite rock’n’roll i, osobito, adult-oriented rock. A na Vebu krenite od zvaničnog sajta Chrisa Thompsona°.

Happy birthday, mr Thompson! Many happy returns!

 

______________
° Ako budete surfovali u potrazi za imenom “Chris Thompson“, uverićete se koliko je ono često. Ne nasedajte na drugog muzičara istog imena. Ako vam u pretrazi iskoči neki lik koji neodoljivo liči na Džastrlejka, znajte da to nije taj. Upozoreni ste.