R.I.P. Moebius

Danas je svet stripa izgubio jednog od najvećih autora koji su ikad vladali tim medijem.

Jean Henri Gaston Giraud, rođen 8. maja 1938, bio je velemajstor stripa koji je posebno obeležio šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka. Svetu je bio poznatiji pod pseudonimom Moebius, kojim je potpisao većinu tabli svojih stripova; drugi, manje korišćen pseudonim beše Gir.

Blueberry, najpoznatiji junak Moebiusovih stripova

Među brojnim autorskim delima u svetu stripa, najpoznatiji je Blueberry, strip smešten u arhetipski prostor američkog starog Zapada. Ali, ako smem da biram, više su mi po volji dela potpune imaginacije – ono što je Moebius ostavio u žanru fantastike i naučne fantastike. Recimo, Arzach, junak mitskog arhetipa, smešten u neki čudni svet.

Fantastični svetovi Moebiusa: Arzach

Što se mene tiče, unutar svog skromnog i preskromnog poznavanja stripa, oduvek sam davao prednost dinamici linije. Kada cela tabla urađena tušem funkcioniše kao celina, ostajem bez teksta. Poput ove koju sam našao boktepitagde na netu.

Ovakvi stripovi se nisu prelistavali, nego upijali polako.

U člancima na netu ćete saznati više detalja, ako vas to interesuje. Ja ću tek usput podsetiti  i na to da je Moebius aktovno sarađivao na filmu. Njegovo ućešće i autorski pečat su prepoznati u filmovima Alien (1979), Tron (1982), Willow (1987), The Abyss (1989), The Fifth Element (1997) i mnogim drugim.

R.I.P. Moebius

Likovna ikonografija Moebiusa će ostati upamćena. Da li je bilo većeg u svetu stripa i ilustracije? Hajde da ne licitiramo, nema smisla porediti razne veličanstvene autore. A Moebius svakako jeste bio veličanstven.

Zbogom, Majstore!

1 komentar na temu “R.I.P. Moebius”

  1. Strip je dimenzija za sebe a Moebius veličanstveni predstavnik. Kao puki konzument takođe dajem prednost njegovoj SF imaginaciji. Inače mi je razlika između SF stripa i pisane SF literature zanemarljiva… naročito kod velikana kao što je bio Moebius. Radovi majstora takvog kalibra si mogao danima da vrtiš po rukama kao da će se radnja zavšiti drugačije svaki put kad kreneš nanovo da prelistavaš i čitaš. Strip definitivno ima svoju magiju. Večna SLAVA Majstoru.

Komentari su onemogućeni.