Drugi april, neki rođendani rock’n’rolla

Opet gomila rođendana; svi vredni posebne večeri slušanja muzike. Ali dobro, od svakog po malo, pa je već vredno pažnje…

Na današnji dan, na svet je došao jedan od najvećih pesmoklepaca koje je rock’n’roll ikada imao. Leon Russell je rođen 2. aprila 1942. i danas mu je sedam banki. Podsećam vas na samo tri hita koja je on napisao, a koje neki od vas verovatno pripisuju nekim drugim izvođačima.

Da, znam da znate ovu pesmu iz opusa Eltona Johna… Pa onda:

(ovo je bilo teško naći, EMI je blokirao mnoge verzije u zemljama trećeg sveta, poput naše)

Da, znam da znate ovu pesmu iz opusa dueta The Carpenters… Pa onda ona najbolja:

Da, znam da znate ovu pesmu iz opusa BB Kinga… Potražite sami originalnu studijsku verziju ove pesme.

– * –

Na današnji dan 1939. godine, rođen je Marvin Gaye, pevač i autor soul, funk i r’n’b pravca koji nije toliko bio poznat po rasponu svog glasa od pune tri oktave koliko po činjenici da se prvi usudio da progovori naglas u mediju koji tome treba i da služi. Njegov album What’s Going On je jedno od najvažnijih izdanja u istoriji diskografske produkcije zato što je dokazao da muzika može biti medij društvene svesti.

Slušaj i razmišljaj o vremenu kada je ovo nastalo. Tada ćeš možda razumeti… Ova poruka, nažalost, nije doprla do pomućene pameti njegovog oca…

I neka mi, posle ove seminalne numere, ne bude zamereno na banalnosti: sledi meni omiljena verzija velike pesme.

E, tako se to radi…

– * –

Danas je 65. rođendan Emmylou Harris, jedne od tri kraljice modernog američkog folka. Sjajna autorka, vrsna interpretatorka i dama koja blista, Emmylou već četrdeset godina suvereno vlada scenom autorskim delom koji je zabeležen na tridesetak albuma od kojih su mnogi remek-dela.

Fenomenalne izvedbe su standard koji prekrasna Emmylou Harris nikad nije kompromitovala.

Veličanstvena pesma… Znate li priču o počecima karijere Emmylou Harris? Pronađite je sami i pročitajte. Vredeće da učvrstite svoje poštovanje prema kraljici. Koliki li je put prešla od sviranja za 15 dolara na veče da bi prehranila svoje dete do onog veličanstvenog projekta sa Markom Knopflerom? Vredno je pažnje.

– * –

Život je lep, a muzika je najbolja, što bi rekao Frank Zappa, a često me podsećao moj drug Miroslav (koji ne zalazi u ove krajeve). Da imam društvo, sad bih popio jednu u zdravlje živih i sećanje na one koji više nisu na ovom svetu.

 

P.S. Ah, da: jedno stalno i veliko HVALA Branislavu-Brajanu Rašiću, mom fejZbuk frendu i legendi rock fotografije, koji uporno i vredno podseća sve oko sebe na važne datume u popularnoj muzici. Njegove opaske na fejZbuku su najčešći izvor blagovremenih informacija koje koristim za pakovanje ovih priloga.

$#$